Putin: Ruska ekonomija se stabilizovala

'Ruska ekonomija bilježi rast već treći kvartal', kaže Putin (EPA)

“Ruska ekonomija izašla je iz stagnacije i stabilizovala se”, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na ekonomskom forumu “Rusija zove”. 

Prema njegovim riječima, ruska ekonomija bilježi rast već treći kvartal za 1,8 posto, navodeći da on “nije zadovoljavajući” jer Rusija teži da dostigne svjetski prosjek. 

“Smanjuje se zavisnost federalnog budžeta od nafte. Ako su 2014. godine prihodi od nafte iznosili više od polovine prihoda budžeta, 51,3 posto, ove godine to je blizu 39 posto”, rekao je Putin i dodao da će u naredne tri godine prihodi od nafte činiti samo trećinu ruskog budžeta. 

Razvoj poslovnih veza

On je kazao da ruske rezerve zlata rastu, kao i da jača platni bilans, a da se kurs rublje stabilizovao. 

“Prisustvo stranih investitora na forumu još jednom pokazuje veliki interes koji izaziva savremena Rusija i njen potencijal, pokazuje uzajamnu želju za dijalog i saradnju, što je ključni uvjet za uspostavljanje i razvoj poslovnih veza, traganje za perspektivnim pravcima investiranja. Rusija otvara takve mogućnosti za saradnju posebno sada kad je naša ekonomija izašla iz stagnacije i kad je njeno oživljavanje stabilno”, rekao je Putin na forumu “Rusija zove”, prenosi Sputnjik.

Izvor: Agencije