Putin: SAD želi osvetu na predsjedničkim izborima u Rusiji

Vladimir Putin: Nikad nije bilo, ne postoji i neće nikada postojati državni sitem podrške dopingiranja u sportu (AP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je u četvrtak Sjedinjene Američke Države da žele izazvati neprilike na predsjedničkim izborima u Rusiji, kao osvetu za navodno rusko miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine, objavila je agencija RIA Novosti, prenosi Reuters.

Agencija Tass prenosi kako je Putin, također, govoreći o optužbama da se u Rusiji dopingiranje sportista odvija pod nadzorom države, kazao kako su ove optužbe povezane s predstojećim ruskim predsjedničkim izborima u martu 2018. godine.

“Ovo je to što me brine: Zimske olimpijske igre [u Južnoj Koreji] trebale bi početi u februaru, a predsjednički izbori [u Rusiji] u martu [2018. godine]. Postoje ogromne sumnje kako je sve ovo izazvano kako bi se stvorila atmosfera koja je nekome potrebna da izazove nezadovoljstvo kod navijača zbog činjenice da je država navodno umiješana u kršenja pravila i da je odgovorna za to”, rekao je Putin.

On je naveo kako u Rusiji nikada nije bilo, niti će ikada biti šeme državnog sponzoriranja dopinga sportista.

“Nikad nije bilo, ne postoji i nadam se da neće nikada postojati državni sitem podrške dopingiranja [u sportu], za šta smo optuženi”, rekao je Putin.

Neprihatanje ‘neutralne zastave’

Agencija Tass je prošle sedmice objavila kako će Međunarodni olimpijski komitet vjerovatno zabraniti ruskim sportistima da učestvuju pod zastavom Rusije, nakon što su saopćili da su nalazi komisije Svjetske antidoping agencije, koju je predvodio kanadski profesor prava Richard McLaren, uvjerljivi.

Zamjenik ruskog premijera Vitalij Mutko tada je izjavio kako je za Moskvu neprihvatljivo da ruski sportisti nastupaju na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji pod neutralnom zastavom.

“Neutralna zastava? Šef države [Vladimir Putin] jasno je iznio svoju poziciju kada je rekao kako su takve zastave apsolutno neprihvatljive za našu državu”, rekao je u srijedu Mutko, prenosi Tass.

U augustu 2017. godine ruski atletičari takmičili su se pod neutralnom zastavom na Svjetskom prvenstvu, podsjetila je ruska agencija.

Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji bit će održane od 9. do 25. februara 2018. godine.

Izvor: Agencije