Putin: SAD želi uništiti Rusiju i uzeti nuklearni arsenal

Putin kaže da je antiruska retorika bila greška (Reuters)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su američki političari napravili „veliku grešku“ fokusirajući se na antirusku retoriku tokom predizborne kampanje za predsjedničke izbore prošle godine.

„Nažalost, Sjedinjene Američke Države razvile su modu da spekulišu i rekao bih, zloupotrebljavaju rusko pitanje tokom izborne kampanje. Zatim nam govore ‘Nemojte obraćati pažnju na ovo! Morate shvatiti da je to samo predizborna retorika, kasnije ćemo se dogovoriti sa vama’. Ali žrtvovanje međunarodnih odnosa u toku aktuelnih političkih procesa je, vjerujem, velika greška”, rekao je Putin.

U intervjuu američkom režiseru Oliveru Stoneu za dokumentarnu seriju, ruski predsjednik kaže da službena Moskva ne može pozdraviti izjave Pentagona kako je Rusija glavna prijetnja SAD-u.

“Naprotiv, mi smo uvijek bili spremni za dijalog u bilo kojoj oblasti saradnje“, istakao je.            

Od Rusije prave vazala

Istovremeno, Putin je kazao da je američka strategija da se uništi ruska privreda i smijeni rukovodstvo, od zemlje napravi saveznik i na kraju uzme njen nuklearni arsenal.

„Takva varijanta mišljenja, takva varijanta politike je moguća. Ukoliko je to tako, mislim da je to pogrešna politika upravo zato što takav pogled na odnose sa Rusijom nije usmjeren na budućnost. Ljudi koji tako misle ne gledaju najmanje 25-50 godina unaprijed. A ukoliko bi pogledali, onda bi vjerovatno, izgradili odnose sa Rusijom na drugi način i ne bi pokušavali da Rusiju pretvore u svog vazala“, istakao je on.

Putin je predložio Washingtonu da sa Moskvom gradi ravnopravne odnose, a ne da troši milijarde dolara na odbranu.

Putin je rekao da se Rusija nikada ne miješa u unutrašnje političke procese drugih država, za razliku od mnogih svojih partnera

Rusija u NATO-u

Govoreći u prvoj od četiri epizode dokumentarnog serijala Olivera Stonea pod nazivom „Putinovi intervjui“, ruski lider je kazao da se SAD unervozio zbog mogućnosti pristupanja Rusije NATO-u.

Govoreći o mogućnosti da Rusija pristupi NATO-u, Putin je rekao da se SAD zbog toga unervozila.

„Zašto su naši partneri nervozni? Zato što, ako se Rusija pridruži, kao prvo, ona će uvijek imati svoj glas, mi nećemo dozvoliti da se nama manipuliše, ali naši američki prijatelji ne smiju ni da pomisle na to?”, rekao je Putin.

On je rekao da je govorio o mogućnosti da se razmotri ulazak Rusije u NATO tokom jednog od razgovora sa bivšim američkim predsjednikom Bilom Clintonom u Moskvi, a komentar ruskog lidera, kako je rekao, izazvao je nervozu u američkoj delegaciji.

Washington ‘stvorio’ Al-Kaidu

Putin je rekao da su Sjedinjene Američke Države krive za stvaranje Al-Kaide.

“Al-Kaida nije rezultat naših aktivnosti. To je rezultat aktivnosti naših američkih prijatelja. Amerikanci su sami stvorili Al-Kaidu i Bin Ladena“, istakao je ruski predsjednik.

Istovremeno, on je rekao: „Mi imamo apsolutno čvrsto mišljenje da naši američki partneri samo govore o podršci Rusije, govore o spremnosti da sarađuju, uključujući i u borbu protiv terorizma, a zapravo iskorištavaju ove teroriste za potresanje unutrašnje političke situacije u Rusiji“.

 „Ako govorimo o političkoj podršci za to ne trebaju dokazi. To se radilo javno, otvoreno. A što se tiče operativne podrške, finansijske, imamo dokaze za to i štaviše, neke od njih smo čak pružili našim američkim kolegama“, naglasio je ruski predsjednik.

Stone je tokom dvije godine snimio seriju razgovora s Putinom i stvorio, kako je najavljeno „dosad neviđen materijal o ruskom predsjedniku“ koji se u SAD-u od sinoć emituje četiri večeri zaredom.

Ranije su američki senatori postigli dogovor o amandmanima na zakon kojim se uvode nove sankcije Rusiji.

U dogovor je uključena odredba kojom se Bijelu kuću sprječava da ublaži, suspenduje ili ukine sankcije bez odobrenja Kongresa.

Izvor: Agencije