Putin: Sankcije su glupost koja šteti Zapadu

Putin je naveo da će takve akcije nanijeti dugoročne štete, koje se ne vide na prvi pogled, cijeloj svjetskoj ekonomiji (AP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je navode da Rusija ima negativne efekte zbog sankcija Zapada i istaknuo da će sankcije samo “ohrabriti Rusiju” da izgradi tješnje veze s Kinom, Indijom i zemljama Latinske Amerike.

Govoreći na investicijskom forumu “Rusija zove”, Putin je opisao sankcije Zapada kao “potpunu glupost” koja je samo pogodila biznis Zapada i ponudio mogućnost nekim drugim zemljama da uđu na rusko tržište, prenosi Tanjug agenciju AP.

“Ograničenja, tzv. sankcije, naravno, su potpuna glupost vlada koje ograničavaju njihov biznis, otežavaju njihov rad, smanjuju konkurentnost i odriču se svoga mjesta na takvo obećavajućem tržištu kao što je rusko”, rekao je Putin, kako dodaje Itar Tass.

Putin: Štete za cijelu svjetsku ekonomiju

Putin je naveo da su sankcije, koje su Rusiji uvele SAD, Europska unija i druge zemlje zbog uloge Moskve u ukrajinskoj krizi, kršenje osnovnih principa Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i nanošenje trajne štete globalnoj ekonomiji.

“Ostajemo mirni zbog toga. Šteta je po osnovne principe WTO-a, svjetsku ekonomiju, tržišnu ekonomiju i konkurencija biznisa se krši kao i povjerenje u međunarodne financijske institucije, a rezervna valuta – dolara i eura -.se potkopava”, navodi Putin.

On je dodao da će takve akcije nanijeti dugoročne štete, koje se ne vide na prvi pogled, cijeloj svjetskoj ekonomiji.

“Želio bih se nadati da ćemo prevazići ovaj period i doći do stabilnog trenda svjetskog ekonomskog razvoja, a Rusija će sigurno doprinijeti tome”, rekao je ruski predsjednik na Forumu u Moskvi.

Izvor: Agencije