Putin: Sankcije su najveću štetu nanijele incijatorima

Vladimir Putin je rekao kako postoji zainteresiranost i evropskih prijatelja za obnovu ranijeg formata saradnje (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak kako su sankcije uvedene Moskvi nanijele štetu objema stranama, “posebno onima koji su ih inicirali”, dok je predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen poručio kako bez Rusije nema mira i rješenja problema u Evropi i svijetu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beču, Putin je objasnio kako sve politički motivirane restrikcije i protekcionizam ne donose konačna rješenja, a nanose štetu svim stranama.

On je dodao kako je Rusija bila suočena s teškoćama zbog sankcija, međutim, uspjela ih je prevazići, pa je ne samo vratila, već i ojačala makroekonomsku stabilnost.

“Osigurali smo minimalnu inflaciju, minimalnu stopu nezaposlenosti od manje od 5,5 posto. Rezerve zlata se kumuliraju, a trgovinski bilans je pozitivan i imamo stabilan privredni rast”, rekao je ruski lider.

Istakao je kako su svi zainteresirani da se ukinu sankcije, ne samo Rusija, već i Evropska unija, te negirao kako postoji problem vjerodostojnosti Rusije, kako kritičari tvrde.

‘Zainteresiranost evropskih prijatelja’

“To je problem koji prave oni koji žele da to tako izgleda. Mi smo spremni za saradnju. S EU-om smo doskora imali niz mehanizama i instrumenata za saradnju. U oblasti ekonomije smo imali dijalog, koji je danas zamrznut. Mi smo otvoreni za saradnju i ona će biti obnovljena korak po korak. Vodi se dijalog s Briselom o nizu pitanja i mišljenja sam da se on vodi konstruktivno, iako nije uvijek jednostavan”, naglasio je on.

Putin je rekao da postoji zainteresiranost i “evropskih prijatelja” za obnovu ranijeg formata saradnje.

Kurz: Zalagat ćemo se za napredak odnosa Brisela i Moskve

Ako Evropa želi smanjenje vala migranata, koji dolazi posebno iz Sirije i te regije, mora dati doprinos da se ljudi mogu vratiti kućama, imati normalan život u domovini, poručio je Putin, a austrijski kancelar Sebastian Kurz najavljuje kako će se Austrija zalagati da dođe do napretka u odnosu EU-a i Rusije.

„Kroz intenziviranje dijaloga se nadamo da će doći do napretka u odnosu EU i Rusije, kao i napretka u Ukrajini, odnosno poštovanja sporazuma iz Minska, kako bi se sankcije mogle postepeno ukinuti“, naglasio je Kurz nakon sastanka sa šefom ruske države.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, austrijski kancelar izrazio je uvjerenje kako je „samo zajedno, a ne jedni protiv drugih, moguće napredovati na evropskom kontinentu“.

„Vjerujem kako je bolje da imamo situaciju u kojoj obje strane dobijaju, nego situaciju u kojoj obje gube“, naglasio je Kurz.

Van der Bellen je kazao kako je veliki dio Rusije jasno dio Evrope i kako se ne radi o državi koja je van ovog kontinenta.

“Znamo kako je mir u cijeloj Evropi moguć samo uz Rusiju. Niz regionalnih i globalnih problema mogu se riješiti samo uz uključenje Rusije”, podvukao je on.

Podsjetio kako će Austrija od 1. jula preuzeti predsjedavanje EU-om i naglasio kako Beč uvijek pokušava, i kako će to raditi i u budućnosti, davati doprinos smanjenju tenzija.

Istovremeno je poručio kako će Austrija u vanjskoj politici djelovati jedinstveno s EU-om, ali i dodao kako je dijalog s Rusijom od ogromnog značaja, ne samo za Austriju, već i za Uniju.

Višestoljetni dobri odnosi

Austrijski lider je kazao kako ne vidi problem vjerodostojnosti Rusije i ukazao na odlične odnose koje imaju dvije zemlje.

On je ukazao kako je Rusija važno tržište za Austriju, kako su austrijske kompanije u tu državu investirale sedam milijardi eura, a kako su ruske investicije u Austriju tri do četiri puta veće.

Podsjetio je na 50. godišnjicu sporazuma o isporuci gasa iz Rusije između Gazproma i OMV-a, istakavši kako je ta saradnja odlično funkcionirala.

Na konstataciju novinara da postoji kritika kako je Evropa suviše ovisna o ruskom gasu, Van der Bellen je odgovorio kako takva kritika dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država te kako je američki tečni gas tri puta skuplji, zbog čega će se Evropa nastaviti snabdijevati gasom iz Rusije.

Van der Bellen je ukazao kako ga njegova porodična historija veže za Rusiju, kako su njegovi roditelji komunicirali na ruskom jeziku i kako je on odrastao uz rusku literaturu te kako dvije zemlje imaju višestoljetne dobre odnose.

Rekao je kako je s predsjednikom Rusije dogovorio jačanje odnosa kroz direktne kontakte ljudi te kako je usaglašeno uspostavljanje platforme za dijalog civilnog društva, koji će početi skupom u Sočiju.

Saradnja na energetskom planu

Putin se založio za dalje produbljenje odnosa dvije zemlje, dodajući da je trgovinska razmjena prošle godine povećana za 40 posto.

Ta saradnja, kako je istakao, ne zasniva se samo na energetskom sektoru, iako je Rusija u 50 godina postojanja sporazuma o isporuci gasa Austriji isporučila 200 milijardi kubnih metara ovog energenta.

“Austrija je tim sporazumom postala jedno od najvažnijih čvorišta za transport plina ka zapadnoj Evropi i ima važnu ulogu u snabdijevanju cijele Evrope”, naglasio je Putin.

On je izrazio zadovoljstvo što Austrija podržava ruske planove za proširenje sigurnosti isporuke gasa, kao što je projekat izgradnje Sjevernog toka 2.

Podsjetio je kako je Rusija investirala do sada u Austriju 25 milijardi dolara te kako je time drugi najveći strani investitor poslije Njemačke.

Izvor: Agencije