Putin: Smisao mog života je služenje Rusiji

Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas je u govoru nakon inauguracije poručio da je smisao njegovog života i rada služenje domovini i da će kao šef države učiniti sve da poveća snagu i prosperitet Rusije.

“Dok stupam na dužnost predsjednika, posebno snažno osjećam odgovornost pred našim višenacionalnim narodom, Rusijom, hiljadugodišnjom historijom naše državnosti, našim precima”, rekao je Putin u Velikoj palači u Kremlju.

Medvedev ponovo kandidat za premijera

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji je danas po četvrti put postao prvi čovjek najveće države svijeta, ponovo je predložio Dmitrija Medvedeva za premijera.

Poslije današnje inauguracije Putina, ruska Vlada je podnijela ostavku, što je u skladu sa Ustavom države.

Odgovarajući ukaz potpisao je premijer Dmitrij Medvedev, saopćila je ruska Vlada, a Kremlj je saopćio kako je Putin potvrdio ostavku.

Članovi Vlade u ostavci ostaju privremeno na funkcijama dok se ne formira nova vlada.

Donji dom ruskog parlamenta Državne Dume, gdje vladajuća Jedinstvena Rusija ima dvotrećinsku većinu, sutra treba glasati o kandidaturi Medvedeva.

On je posljednjih šest godina obavljao funkciju premijera.

“Smatram svojom dužnošću i smislom svog života da uradim sve za Rusiju”, istakao je ruski predsjednik, kome je danas počeo novi šestogodišnji mandat.

“Uvjeravam vas da će cilj mog života, rada biti, kao i prije, služenje ljudima, našoj domovini. Za mene je to iznad svega”, rekao je ruski predsjednik.

Rusija da bude savremena i dinamična

“Rusija će biti snažna, dok će narod živjeti bolje”, obećao je on.

Prema njegovim riječima, Rusija treba biti savremena i dinamična, hrabro prihvatati izazove vremena i jačati liderstvo u sferama gdje je tradicionalno jaka.

“Historija ne prašta samo jedno: ravnodušnost i nedosljednost”, naglasio je Putin.

On kaže da su Rusiji potrebni prodori u svim sferama, a iskorak će samo osigurati slobodno društvo.

Rusija je, naveo je Putin, naučila braniti svoje interese i ponovo je ponosna na domovinu.

Rusija kao ptica Feniks

“Mijenjajući se zajedno sa svijetom”, rekao je on, “Rusija ne smije zaboraviti svoju historiju, samouvjerenost i jedinstvo.”

“Nikakve prepreke ni okolnosti ne smiju spriječiti Rusiju da sama određuje svoju budućnost”, rekao je ruski predsjednik.

“Rusiji predstoji da naporno radi na rješavanju novih zadataka i izazova. Sigurno ćemo postići uspjeh, ja ću za to učiniti sve što je u mojoj moći”, poručio je. 

“Mi smo jedan moćni tim koji je dorastao najsloženijim zadacima i uvjeren sam da ćemo ostvariti prodor”, zaključio je Putin, uporedivši Rusiju sa pticom Feniks.

Izvor: Al Jazeera i agencije