Putin traži pojašnjenja optužbi za doping

Kanadski advokat je u izvještaju naveo da su Vladine institucije bile umiješane u proces varanja tijekom ZOI u Sočiju (AP)

Ruski olimpijski odbor priopćio je u utorak kako se ne slaže sa stavom Svjetske antidopinške agencije (WADA) da je zabrana natjecanja ‘čistim’ ruskim sportašima neugodna posljedica mjera protiv dopinga.

Odbor je objavio da je izvještaj neovisnog službenika WADA-e Richarda McLarena “toliko ozbiljan da zahtijeva punu istragu uz sudjelovanje svih umiješanih strana”, prenosi Sputnjik.

U tekstu se dodaje da je ruska strana spremna pružiti punu pomoć svakoj međunarodnoj organizaciji koja sudjeluje u istrazi, u okviru napora koji se poduzimaju protiv dopinga.

Putin traži detaljnije i ‘objektivne’ informacije

“Ipak, fundamentalno se ne slažemo s McLarenovim mišljenjem da moguća zabrana za stotine ‘čistih’ ruskih sportista da sudjeluju na Olimpijskim igrama predstavlja prihvatljivu ‘neugodnu posljedicu’ optužbi koje je Komisija iznijela u izvještaju”, navodi se u priopćenju Ruskog olimpijskog odbora.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio da je izvještaj Svjetske antidopinške agencije o dopingu među ruskim sportašima zasnovan na iskazu samo jednog čovjeka i da olimpijski pokret može biti na rubu raspada.

Iz Kremlja je priopćeno kako je Putin rekao da za doping nema mjesta u sportu, jer predstavlja prijetnju po živote i zdravlje sportaša i diskreditira fer igru.

Ruski predsjednik je naglasio da će ruski dužnosnici imenovani u izvještaju WADA-e biti privremeno suspendirani, ali je zatražio od Komisije WADA-e detaljnije i “objektivne” informacije, prenosi Srna.

Prevare u Moskvi i Sočiju

WADA je poručila u ponedjeljak kako postoji osnovana sumnja da je ruska Vlada umiješana u doping svojih sportaša.

Profesor Richard McLaren je u svom izvještaju naveo da je rusko Ministarstvo sporta organiziralo, aktivno sudjelovalo i pomagalo svojim sportašima prilikom dopingiranja, prenijele su agencije.

Kanadski odvjetnik, koji je vodio neovisnu istragu, napisao je kako su uz rusko Ministarstvo sporta i njihova antidopinška organizacija te federalne sigurnosne službe bili uključeni u cijeli proces varanja tijekom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, ali i tijekom Svjetskog atletskog prvenstva u Moskvi godinu dana ranije.

U izvještaju se tvrdi kako su laboratoriji u Moskvi i Sočiju štitili dopingirane sportaše i prikrivali njihove uzorke urina.

McLaren je poručio kako je “apsolutno siguran” u nalaze izvještaja koji bi mogao dovesti do suspenzije Rusije na OI u Rio de Janeiru idućeg mjeseca.

Neće se prezati od najtežih sankcija

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach ostao je šokiran izvještajem WADA-e.

“Rezultati ovog izvještaja predstavljaju šokantan i nepredvidiv napad na integritet sporta i OI,” kazao je Bach, najavivši kako će MOO pažljivo proučiti izvještaj i donijeti odluku.

“MOO neće prezati od donošenja najtežih sankcija protiv pojedinaca ili organizacija,” najavio je Bach.

Izvor: Agencije