Putin: Trump voljan raditi na normalizaciji odnosa

Putin je naveo i da je Obami tokom sastanka u nedjelju u Limi zahvalio na 'višegodišnjem zajedničkom radu' (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da mu je novoizabrani američki predsjednik Donald Trump potvrdio kako je voljan raditi na normalizaciji odnosa Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

Putin je rekao da nije razgovarao s Trumpom o tome kada bi se i gdje sastali, ali je istakao da je aktuelnom predsjedniku Baracku Obami poručio kako je dobrodošao u Rusiju.

“Novoizabrani predsjednik je potvrdio da je voljan raditi na normalizaciji rusko-američkih odnosa. To sam mu i ja rekao. Nismo razgovarali o tome gdje i kada ćemo se sastati”, kazao je Putin u Limi po završetku samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC).

Ruski predsjednik je naveo i da je Obami tokom sastanka u nedjelju u Limi zahvalio na “višegodišnjem zajedničkom radu”, prenio je Reuters.

Sirija i Ukrajina

“Rekao sam mu da bismo bili sretni vidjeti ga u Rusiji kad god želi i može”, kazao je Putin, misleći na Baracka Obamu.

Putin i Obama kratko su razgovarali na neformalnom sastanku u peruanskom glavnom gradu Limi, gdje su uspjeli postići načelni dogovor o prestanku nasilja u Siriji.

Osim toga, američki predsjednik tražio je od Rusije da poštuje dogovor iz Minska i ne narušava teritorijalni integritet Ukrajine.

Izvor: Agencije