Putin u Turskoj, ekonomija ispred politike

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u ponedjeljak u zvaničnu posjetu Turskoj. Glavna tema razgovora s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom je proširenje ekonomske saradnje.

Dvije zemlje imaju različite stavove o Siriji i Ukrajini i malo ko očekuje da će oni biti približeni. Zato će akcenat biti na ekonomiji. Rusija je glavni energetski snabdjevač Turske. S druge strane, ta zemlja je drugi najveći vanjskotrgovinski partner Rusiji, poslije Njemačke. Susret dva predsjednika prati i sastanak Vijeća za trgovinu, pa se očekuje da će biti potpisano nekoliko važnih ekonomskih sporazuma.

Putin je izjavio da će, na zahtjev Turske, Rusija preko Plavog toka povećati isporuku prirodnog gasa za dodatnih tri milijarde kubnih metara, javlja Anadolija.

Gas jeftiniji šest posto

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Erdoganom istakao da je razgovor o bilateralnim i regionalnim pitanjima bio veoma konstruktivan.

Ističući da je postignuta saglasnost o povećanju kapaciteta transporta gasa Plavim tokom, Putin je kazao da će od 1. januara naredne godine Rusija Turskoj dati popust od šest posto na postojeće cijene prirodnog gasa.

Dodao je da će pregovori o saradnji u energetskom sektoru biti nastavljeni.

Osvrnuvši se i na izgradnju nuklearne centrale Akkuyu kod Mersina, koju su Rusija i Turska počele potpisivanjem ugovora u maju 2010. godine, Putin je rekao da do sada nije bilo niti finansijskih, niti problema s rokovima.

“Kada je riječ o sigurnosti projekta, primjenjuju se sve savremene tehnologije nastale nakon katastrofe u Fukushimi. Zato nemojte imati nikakve sumnje u sigurnost ovog važnog projekta”, kazao je Putin.

Želja 100 milijardi dolara

Na upit novinara o situaciji u Siriji, ruski predsjednik je rekao da je glavno pitanje na koje treba naći odgovor kako uspostaviti sigurnost naroda i kako formirati vlast koja će ostvariti jednakopravnost u zemlji.

“O tome moramo sarađivati i doći do rješenja koja će zadovoljiti sve strane. Te odluke moraju, u prvom redu, odgovarati sirijskom narodu i svim političkim gupama u zemlji. Mi ćemo tokom cijelog procesa biti u kontaktu sa svim akterima, uključujući i prijatelje u Turskoj”, kazao je Putin.

Naglasivši da se o političkoj budućnosti Sirije mora poštovati volja sirijskog naroda, on je rekao da su kontakti sa sirijskim vlastima zbog tehničkih problema ograničeni i da je nemoguće direktno utjecati na tamošnja dešavanja.

Erdogan izjavio je da je s ruskim predsjednikom saglasan o neophodnosti zaustavljanja krvoprolića i krize u Siriji, ali da postoje različita viđenja i problemi o pitanju na koji način to postići, javlja Anadolija.

On je kazao da je o tom pitanju bilo mnogo govora u protekle četiri godine i da je jasno kazao da odgovornost za zlo, ubijanja i terorizam u toj zemlji snosi tamošnja aktuelna vlast.

Problemi o pitanju ‘kako’

“Uvaženi predsjednik [Putin] o tom pitanju ima drugačiji stav, ali saglasni smo da je neophodno hitno naći rješenje aktuelne situacije. Imamo probleme o pitanju ‘kako’. Problem nam predstavlja na koji način doći do tog rješenja”, istakao je turski predsjednik.

Erdogan je kazao da je neophodna i zajednička borba protiv grupe Islamska država Irak i Levant i dodao da Ruska Federacija, Turska, pa čak i Iran imaju važne zadaće o tom pitanju.

“Nemoguće je taj problem riješiti ako ga budemo posmatrali sa aspekta vjerskih grupa. Za rješenje problema moramo mu prići s ljudskog aspekta i aspekta savjesti. Na taj način trebamo napraviti platformu solidarnosti i ići njenim putem. Odnosno, prilaz ‘Šta će biti ako Assad ode?’ veoma je pogrešan. Sirija, u kojoj je ubijeno više od 300.000 ljudi, u trenutnu situaciju došla je s Assadovom vlašću. Znači da nema uspjeha. Na sceni je slomljena i popaljena Sirija”, zaključio je Erdogan.

Rusija i Turska, uprkos  političkim razlikama, bilježe trgovinsku razmjenu od 32 milijarde dolara. Želja oba predsjednika je da ona u pet godina bude povećana na 100 milijardi dolara. Upravo zbog toga politički analitičari vjeruju  da dvije zemlje lako mogu prevazići i političke razlike.

Posao cvjeta na istanbulskoj tržnici voća i povrća. Izvoz hrane iz Turske povećan je u ovoj godini za nevjerovatnih 450 posto, prije svega zahvaljujući ruskoj zabrani uzvoza hrane i prehrambenih proizvoda  iz Evropske unije.

‘Slatka trgovina’

“Mi smo poljoprivredna zemlja i Rusija je dobro tržište za nas. Oni nama mogu prodavati gas, a mi njima naše proizvode. To bi bila slatka trgovina”, smatra Nevzat Dayan sa istanbulske tržnice.

“Rusija je glavni saveznik sirijskog režima i predsjednika Bashara al-Assada; Turska želi da Asad ode. Rusija podržava kiparske Grke i njihovu želju da ekspolatiraju velike rezerve gasa u moru oko tog otoka; Turska vjeruje da bi u taj posao morali biti uključeni i kiparski Turci”, izvještava iz Istanbula reporter Al Jazeere Bernard Smith.

Ipak, i Rusija i Turska traže nova savezništva, kako u biznisu, tako i u diplomatiji.

“Uprkos mnogim razlikama, oni moraju održati i unaprijediti međudržavne odnose. I Putin i Erdogan to shvataju iako jedan drugog kritiziraju. Erdogan je govorio o Siriji i Rusiji, Putin je također kritizirao Erdogana. Ali, postoji energija koja ih drži zajedno”, rekao je politički analitičar Elnur Ismayilov.

Od gasa, na kome se pravi turski kebab do onog koji pokreće fabrike, 65 posto došlo je iz Rusije, a potražnja raste. S trgovinom izraženom u milijardama dolara, mnogi vjeruju da će političke razlike biti lako prevaziđene.

Izvor: Al Jazeera