Putin ukida određene sankcije Turskoj

Putin je potpisao ukaz o ukidanju ograničenja na prodaju aranžmana za Tursku i naredio Vladi da razgovara sa turskom Vladom (Reuters)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je potpisao dekret kojim se ukidaju sankcije koje se odnose na prodaju turističkih tura i čarter letova za Tursku, prenosi agencija Anadolija.

Putin je potpisao ukaz o ukidanju ograničenja na prodaju aranžmana za Tursku i naredio Vladi da razgovara sa turskom Vladom o vanjsko-ekonomskim odnosima između Moskve i Ankare, navodi Tanjug pozivajući se na portal Sputnik.

Prema navodima Kremlja, Putin je u četvrtak odobrio odluku kojim se, između ostalog, ukidaju dosadašnje sankcije koje se odnose na prodaju turističkih tura i čarter letova za Tursku s kojom je nedavno obnovila odnose.

Turska i Rusija su ove sedmice obnovili odnose koji su bili narušeni nakon novembra 2015. godine.

Predsjednički razgovor

Odnosi Ankare i Moskve ozbiljno su narušeni nakon što su turski borbeni avioni 24. novembra 2015. godine presreli, a potom i oborili ruski avion Su-22, koji je povrijedio turski zračni prostor u pograničnom području sa Sirijom.

Putin je potom naredio sankcije na prehrambene proizvode, kraj bezviznog režima i pozvao ruske turiste da ne ljetuju u Turskoj.

Ruski lider i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarali su jučer, 29. juna, o ukidanju restriktivnih mjera u vezi sa posjetom ruskih turista Turskoj.

Nakon toga, Putin je naložio ruskoj Vladi da stupi u pregovore sa turskim vlastima za nastavak saradnje u trgovini i drugim oblastima, podsjeća Sputnjik.

Izvor: Agencije