Putin uručio pasoš Depardieu

Slavni francuski glumac razgovarao s Putinom o svojim glumačkim planovima (EPA)

Francuski glumac Gerard Depardieu u nedjelju se zagrlio s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i preuzeo ruski pasoš.

Depardieu se rodne Francuske odrekao da izbjegne novi visoki porez za milionere.

Glavni grad ruske republike Mordovije Saransk prvi je ruski grad koji je Depardieu posjetio kao državljanin Rusije, javio je Itar-Tas s.

Nakon što mu je uručen, Depardieu je doputovao u istočni grad Saransk, gdje su ga na aerodromu, pored brojnih štovalaca i novinara, dočekali predsjednik Mordovije Vladimir Volkov, predsjednik skupštine ove republike Vladimir Čibirkin i gradonačelnik Saranska Petr Tultajev.

Slavni francuski glumac poslužen je tradicionalnim palačinkama, a njemu u čast izvedene su tradicionalne pjesme.

Depardieu se kasnije sastao sa lokalnim stanovništvom u zgradi opere i baleta, a Volkov mu je ponudio da se nastani u Saransku.

Bjekstvo od poreza

Glumcu je uručen i simbolični pasoš stanovnika Mordovije, a na poklon su mu data i dva mačeta, navodi Itar-Tas s.

Putin je u četvrtak potpisao ukaz kojim daje rusko državljanstvo Depardieuu kojega je razljutila odluka francuskoga predsjednika Francoisa Hollandea da uvede porez po stopi od 75 posto.

Putin i Depardieu prikazani su na ruskoj državnoj televiziji kako se rukuju i grle u crnomorskome odmaralištu Sočiju, a Kremlj je službeno objavio da je riječ o “privatnoj posjeti glumca Rusiji”.

“Predsjednik i Depardieu kratko su se susreli”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. “Prilikom njegove posjete Rusiji uručen mu je i ruski pasoš”.

Depardieu je s ruskim predsjednikom Putinom razgovarao o svojim glumačkim planovima.

Izvor: Agencije