Putin: Ustav iznad međunarodnih sudova

Zakon daje ruskom Ustavnom sudu ovlasti da odbaci presude koje smatra protivustavnim (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji omogućuje Rusiji da odluči hoće li provesti ili odbaciti presude međunarodnih sudova, uključujući Evropski sud za ljudska prava, objavili su državni mediji u utorak.

Zakon, koji je parlament prihvatio ranije ovog mjeseca a Putin potpisao u ponedjeljak, daje ruskom Ustavnom sudu ovlasti da odbaci presude koje smatra protivustavnim, prenosi Hina.

Prošle je godine Evropski sud za ljudska prava sa sjedištem u Strazburu odredio da Rusija mora platiti blizu dvije milijarde eura nadoknade bivšim vlasnicima ugasle ruske naftne kompanije Jukos.

Obaveze Moskve

Novi zakon koji se smatra načinom da Rusija izbjegne platiti naknade za Jukos mogao bi smanjiti kredibilitet zemlje u međunarodnim sporazumima.

Human Rights Watch također smatra da se zakonom želi onemogućiti da žrtve kršenja ljudskih prava u Rusiji dobiju pravdu kroz međunarodna tijela.

Kao potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima 1998, ta zemlja je obavezna poštovati presude Evropskog suda za ljudska prava.

Izvor: Agencije