Putin: Veze Rusije i Turske potpuno su obnovljene

Putin i Erdogan sastali su se u ruskom ljetovalištu Sočiju (Al Jazeera)

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan razgovarali su o rješenju sukoba u Siriji nakon razgovora u Sočiju, na jugozapadu Rusije.

“Slažemo se da treba umnožiti napore za dugoročnu stabilizaciju u Siriji kako bi napredovao proces političkog rješenja”, rekao je Putin u izjavi novinarima nakon susreta s Erdoganom, koji je potrajao više od četiri sata.

“Danas smo se složili da postoji temelj zahvaljujući kojemu se možemo usredotočiti na politički proces”, naglasio je turski predsjednik, a prenosi Hina.

Iako je Rusija saveznik režima Damaska, a Turska podržava pobunjenike, dvije zemlje posljednje dvije godine zajedno su radile na okončanju rata, posebice tijekom mirovnog procesa u Astani u Kazahstanu.

Zajednički su napori doveli do osnivanja zona deeskalacije sukoba u nekim regijama Sirije, što je omogućilo smanjenje nasilja, koje nikad nije potpuno zamrlo.

Bliska saradnja

Putin je ranije rekao da se veze Moskve i Ankare mogu smatrati “potpuno obnovljenim”.

Putin i Erdogan razgovarali su o produbljivanju suradnje Rusije i Turske, i o ratu u Siriji, prenijela je ruska agencija TASS.

Putin je istaknuo da Moskva i Ankara “nastavljaju blisku suradnju na gotovo svim poljima, uključujući sigurnosnu sferu i napore u cilju rješavanja sirijske krize”.

Naveo je i da je bilateralna trgovinska razmjena porasla 38 posto u prvih devet mjeseci ove godine.

Erdogan je rekao da su normalizacija odnosa i česti sastanci čelnika dviju zemalja “pozitivno utjecali” na veze Rusije i Turske.

“Naši bilateralni odnosi, kao i suradnja u rješavanju regionalnih pitanja, pružili su nam priliku da zajedno gledamo u budućnost”, kazao je Erdogan.

Prema njegovim riječima, tursko-ruska politička, vojna, trgovinska i kulturna suradnja “jača iz dana u dan”.

“Potrebno je da uklonimo sve zapreke, uključujući i vize našim gospodarstvenicima kako bismo dostignuli naš cilj trgovinske razmjene od 100 milijardi dolara. Važno je da u ovom trenutku bezvizni režim bude vraćen na prijašnje stanje”, rekao je Erdogan.

Odnosi Rusije i Turske bili su ozbiljno narušeni kad je Turska oborila ruski vojni avion krajem 2015., ali su Putin i Erdogan uspjeli obnoviti veze, navodi agencija AP.

Rusija i Turska, zajedno s Iranom, postignule su dogovor o “zonama deeskalacije” u Siriji, što su odobrili Putin i američki predsjednik Donald Trump prošlog vikenda, uz izraze posvećenosti mirnom okončanju rata u toj zemlji.

Erdogan: ‘Vojno rješenje za Siriju’

Prije puta u Soči Erdogan je rekao da oni koji ne vjeruju u vojno rješenje u Siriji trebaju povući svoje vojnike iz te zemlje.

Poručio je to nakon što su Rusija i Sjedinjene Američke Države priopćile da vojno rješenje u Siriji nije moguće.

“Teško mi je razumjeti te komentare. Ako vojna opcija ne dolazi u obzir, tada oni koji to kažu trebaju povući svoje vojnike”, rekao je Erdogan.

“I Rusija i Sjedinjene Američke Države imaju baze u Siriji”, dodao je turski čelnik.

Erdogan je opisao Putina kao svog “dragog prijatelja” u izjavi za novinare u istanbulskoj zračnoj luci prije puta u Soči. Dvojica su se čelnika posljednji put sastala u Ankari u rujnu.

Nakon Rusije Erdogan će posjetiti Kuvajt i Katar, prenose ruski mediji.

Izvor: Agencije