Putin vraća svoju ‘sivu eminenciju’ u Kremlj

Surkovu je pripisivano u zaslugu da je osmislio politički sistem pomoću kojeg je Vladimir Putin više od 10 godina bio na čelu Rusije (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin imenovao je za svog pomoćnika nekadašnjeg zamenika šefa administracije Kremlja, svojevremeno svojeg glavnog stratega u izgradnji moderne Rusije Vladislava Surkova, samo četiri mjeseca nakon što je on podnio ostavku na mjesto zamjenika premijera, prenosi Tanjug.

Surkov je podnio ostavku u svibnju ove godine poslije vrlo neuobičajene javne rasprave s glasnogovornikom izuzetno moćne istražne komisije koja ispituje rad fondacije Skolkovo, koja se bavi visokom tehnologijom i koju on podržava.

Umirivanje ‘jastrebova’

Putinov portparol Dmitrij Peskov je rekao za radio “Eho Moskva” da će Surkov sada raditi kao savjetnik predsjednika za Abhaziju i Južnu Osetiju, regije koje podržava Moskva, a koji su se odvojili od Gruzije.

Povratak Surkova mogao bi se promatrati kao napor Putina da ojača liberalniju struju u svom unutarnjem okruženju i umiri “jastrebove” koji su, čini se dominirali, otkako je Putin prošle godine započeo svoj treći predsjednički mandat, javlja Reuters.

“Siva eminencija” Surkov, koji danas slavi 49. rođendan, često je opisivan kao treći najmoćniji čovek u Rusiji, posle predsjednika i premijera, a ruska opozicija ga krivi za koncentriranje vlasti u rukama predsjednika zemlje.

‘Suverena demokracija’

Surkov je na položaju zamjenika premijera bio od reorganizacije iz prosinca 2011. godine, kada je smijenjen s položaja prvog zamjenika šefa ureda ruskog predsjednika.

Taj 49-godišnjak rusko-čečenskog podrijetla je munjevitim usponom došao na vlast, započevši karijeru ranih ‘90-ih godina prošlog stoljeća, kada je radio za Mihaila Hodorkovskog, tada vlasnika naftne kompanje Jukos. U Kremlj je ušao tijekom mandata prvog predsjednika Rusije Borisa Jeljicina 1999. godine.

Kao prvom zamjeniku čelnika kremaljske administracije, Surkovu je pripisivano u zaslugu da je osmislio politički sistem pomoću kojeg je Putin više od 10 godina bio na čelu Rusije i smatra se da je on skovao termin “suverena demokracija”, navodi AFP.

Tajnoviti strateg

Ovaj tajnoviti strateg, koji se medijski nije mnogo eksponirao, nadzirao je političke stranke u parlamentu i izborne kampanje koje su neizostavno donosile pobjedu Putinovom režimu.

On je predvodio kampanju za parlamentarne izbore u prosincu 2011. godine, za koje opozicija tvrdi da su bili praćeni nepravilnostima, a zbog čega su deseci tisuća ljudi izašli na ulice sa najvećim izlijevom bijesa javnosti od ranih 90-ih godina.

Te godine je Surkov ušao u sastav Vlade, gdje je nadgledao modernizaciju ruske ekonomije kao potpredsjednik Vlade.

Glasnogovornica premijera Medvedeva je rekla da je Surkov Putinu podnio ostavku 26. travnja i da je premijer znao za njegovu odluku.

Izvor: Agencije