Putin Vučiću: Rusija i Srbija će sarađivati i nakon izbora

Susret Vučića i Putina deseti je po redu sastanak dvojice političara (AP)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je, uoči sastanka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Moskvi, kako “nema sumnje da će se prijateljski odnosi dvije države dalje razvijati i poslije predstojećih predsjedničkih izbora u Srbiji”.

“Bez obzira kako se bude razvijala politička situacija, bez sumnje je da će se naši odnosi razvijati pozitivno”, kazao je Putin.

Očekuje da se, zajedničkim naporima, ostvari bolja vanjskotrgovačka razmjena.

Prema njegovim riječima, radi se o rastu trgovačke razmjene, koji je ostvaren zahvaljujući rastu izvoza srbijanske robe, ponajviše poljoprivrednih proizvoda.

Najavio je, dočekujući Vučića, da će razgovarati i o situaciji na Zapadnom Balkan, dodajući kako “Rusija vidi da je došlo do zaoštravanja”.

Saradnja sa Evroazijskom unijom

Ranije je najavljeno da će u toku razgovora Vučić predložiti da do ljeta, najkasnije jeseni, Srbija bude domaćin samita Srbija – Evroazijska unija, uz učešće privrednika svih pet zemalja članica, javlja agencija Tanjug.

Trenutno se 91 posto ukupne robne razmjene Srbije s Evroazijskom unijom odvija s Rusijom.

Cilj je daljnja liberalizacija jedinstvenog sporazuma o slobodnoj trgovini s Evroazijskom unijom, odnosno potpisivanje sporazuma kojim bi to pitanje bilo formalizirano.

Vučić je kazao da je razgovor s Putinom od izuzetnog političkog, ekonomskog i svakog drugog značaja za Srbiju.

“Osećam se ponosno kada u takvim susretima zastupam interese svog naroda”, rekao je Vučić za RTS iz Moskve dan uoči sastanka.

‘Veliki izazov’

On je dodao da susreti predstavnika jedne male zemlje kao što je Srbija sa svjetskim liderima predstavljaju izazov, ali i veliku stvar za Srbiju.

Ovo je 10. susret Vučića i Putina, a premijer sam kaže da česti susreti potvrđuju dobre odnose dvije zemlje.

“Trudimo se da nađemo nove moduse za više oblike saradnje”, rekao je Vučić, navodeći da se to prije svega odnosi na ekonomsku saradnju.

Govoreći više o vojnotehničkoj saradnji, Vučić je precizirao da je u pitanju šest MiG-ova 29, kao i 30 borbenih vozila i 30 “ojačanih tenkova”.

Kako je rekao, ti su MiG-ovi avioni četvrte generacije i dalje neprikosnoveni u bliskoj borbi.

Vučić je naglasio da Srbija “ljubomorno” čuva svoju vojnu neutralnost. Naveo je da će razgovarati i o sistemu S-300, koji je, istakao je, odbrambeno oružje.

“Preduzimamo sve mere da zaštitimo naše stanovništvo”, naglasio je srbijanski premijer.

Govoreći o trgovinskoj razmjeni, premijer Srbije rekao je da je u 2016. ostvaren napredak u odnosu na 2015. godinu i da je izvoz uvećan za 9,7 posto.

U Rusiju su s Vučićem doputovali i ministar odbrane Zoran Ðorđević i ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin.

Izvor: Agencije