Putin za jačanje veza sa Sjevernom Korejom

Nisu objavljeni detalji sastanka Vladimira Putina i Cho Ryong-haea (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u srijedu na jačanje veza sa Sjevernom Korejom, kako bi se unaprijedila regionalna sigurnost, i to dan poslije sastanka s ličnim izaslanikom sjevernokorejskoga čelnika Kim Jong-una.

Visoki sjevernokorejski dužnosnici rijetko posjećuju Moskvu, ali sad se ta izolirana država bori protiv rezolucije Ujedinjenih naroda, koja je Pjongjang prijavila Međunarodnome krivičnom sudu zbog navodnih zločina protiv čovječnosti.

Rusija je jedna od pet država koje učestvuju u razgovorima sa Sjevernom Korejom, a u vezi s njenim nuklearnim programom.

Uz Rusiju, to su još Južna Koreja, Kina, Sjedinjene Američke Države i Japan.

Kremlj nije objavio pojedinosti Putinovog sastanka s Cho Ryong-haeom, Kimovim bliskim saradnikom i visokim dužnosnikom vladajuće Radničke partije, koji je bio u sedmodnevnoj posjeti Rusiji.

Poziv na sankcije

Ujedinjeni narodi su napravili prvi korak prema pokretanju postupka protiv Sjeverne Koreje pred ICC-om zbog zločina protiv čovječnosti, što je uzrokovalo bijes Pjongjanga.

Nakon vrlo napete rasprave Komisije za ljudska prava, Generalna skupština UN-a izglasala je rezoluciju kojom se od Vijeća sigurnosti UN-a traži da se obrati tom sudu.

Rezolucija povezuje navodna kršenja ljudskih prava s čelništvom Sjeverne Koreje i poziva Vijeće sigurnosti UN-a da razmotri ciljane sankcije protiv odgovornih za zločine.

Glasanje je uzrujalo ambasadora Sjeverne Koreje pri UN-u Sin Son-hoa, koji je rekao da više nema razloga za dijalog o ljudskim pravima s Evropskom unijom, koja stoji iza rezolucije, zajedno s Japanom.

Sjevernokorejski ambasador je upozorio na posljedice te naglasio da će oni koji stoje iza rezolucije “biti odgovorni za sve posljedice, jer su uništili mogućnosti i uvjete za saradnju na polju ljudskih prava”.

Pjongjang i njegovi saveznici žestoko su lobirali protiv usvajanja rezolucije, navodeći da bi rezolucija protiv jedne zemlje bila opasan presedan, nakon kojeg bi i druge zemlje u razvoju mogle biti slična meta.

Postoji dovoljno dokaza

Diplomati kažu da će Kina vjerovatno iskoristiti svoje pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a, kako bi izbacila iz rezolucije poziv da Sjeverna Koreja bude procesuirana pred ICC-om.

Taj stav će sigurno podržati i Rusija.

Kina smatra da Vijeće sigurnosti UN-a nije prikladan forum za raspravu o ljudskim pravima.

Prethodno je specijalni izvještač UN-a za stanje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji Marzuki Darusman izjavio kako postoji dovoljno dokaza da je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un odgovoran za masovna kršenja ljudskih prava svog režima.

Izvor: Agencije