Putin: Za partnerstvo Rusije i SAD-a

Kerry je izrazio nadu da će biti postignut napredak u pregovorima o Siriji (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku sa američkim državnim sekretarom Johnom Kerryem u Moskvi izjavio je da posljednji telefonski razgovori sa predsjednikom SAD-a Barack Obamom ukazuju na njegovu spremnost za partnerstvo sa Rusijom.

“Posljednji naš razgovor sa predsjednikom Obamom me uvjerava da mi zaista iskreno želimo ne samo saradnju, njeno uspostavljanje, već i postizanje rezultata”, rekao je Putin, prenosi Tanjug.

On je dodao da će Rusija nastaviti da pomaže oslobađanju američkih građana u Siriji.

Kerry je izrazio nadu da će biti postignut napredak u pregovorima o Siriji.

“Nadamo se da će biti postignut stvarni napredak koji će se moći mjeriti, progres koji će se zaista realizovati, a radi se o Siriji“, rekao je Kerry.

Uspostavljanje mira

Moskva i Washington mogu mnogo da urade na uspostavljanju mira, između ostalog u Siriji i Ukrajini.

“Predsednik Obama i ja smatramo da se sada SAD i Rusija nalaze u takvoj fazi da možemo zaista mnogo da uradimo za uspostavljanje mira“, rekao je američki državni sekretar.

Po njegovim riječima, „ne radi se samo o Siriji, ne samo ni o Ukrajini, već i o drugim potencijalnim oblastima u kojima bi moglo doći do ozbiljnog napretka.“

Kerry je zahvalio Putinu na sastanku, naglasivši da cijeni takvu mogućnost.

„Želim da kažem da vam predsednik SAD Barack Obama šalje najbolje želje. On smatra da je razgovor koji ste imali šestog jula bio konstruktivan“, rekao je državni sekretar SAD-a.

Kerry je naglasio da računa na ozbiljne razgovore sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Sastanku Kerrya, Putina i Lavrova u Kremlju prisustvovali su pomoćnik ruskog predsednika Vladislav Surkov, pomoćnica državnog sekretara Victoria Nuland i američki ambasador u Rusiji John Tefft.

Izvor: Agencije