Putinov rođendan proslavljen i u New Yorku

Modni dizajner Julius Kasinkis otvorio prodavnicu sa majicama sa Putinovim likom (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas proslavlja 62. rođendan u sibirskoj tajgi, a proslave u njegovu čast organizirane su i na drugim mjestima u svijetu.

Putin je uzeo slobodan dan kako bi proslavio rođendan u tajgi koja se, prema riječima njegovog glasnogovornika, nalazi na 300-400 kilometara od najbližeg naselja.

Glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da je lokacija izabrana, između ostalog, i zato što ruski predsjednik sutra treba da posjeti Sibirski federalni disktrikt.

On, međutim, nije otkrio detalje o tome gdje će Putin biti smješten, niti imena onih koji će biti u njegovom društvu. “Bit će to samo njegov slobodan dan”, rekao je Peskov.

Proslava u Čečeniji

U glavnom gradu Čečenije, Groznom, hiljade ljudi je nosilo danas 600 metara dugu zastavu Rusije ulicama grada. Drugi su imali na sebi majice u crvenoj, bijeloj i plavoj boji kako bi svojim tijelima napravili džinovsku rusku zastavu, a mnogi od njih su u rukama nosili Putinovu fotografiju, prenosi AP.

Predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov napisao je na svom nalogu na Instagramu da je Putinov rođendan proslavilo 100.000 ljudi.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril čestitao je Putinu rođendan riječima da je “njegovo vođenje države postalo sastavni dio nacionalne historije”.

Putin kao Herkul

Ruski mediji su na svojim sajtovima objavili fotografije sa izložbe u Moskvi, pod nazivom  “12 zadataka Vladimira Putina” na kojima je ruski lider prikazan kao čuveni antički junak Herkul koji se bori protiv zapadnih sila, koje su prikazane kao zmije i čudovišta.

Rođendan se slavio i u New Yorku, gdje je modni dizajner Julius Kasinkis  otvorio prodavnicu sa majicama sa njegovim likom i natpisima “Putin mirotvorac” i “Sve što vam treba je mir”. Cijena majica je 24,95 dolara, prenosi agencija Itar tas s.

Kasinkis je izjavio da je inspirisan politikom ruskog predsjednika i da ga smatra jednim od najvećih mirotvoraca današnjice.

Kako prenosi AP istraživanje nezavisnog centra “Levada”, Putin uživa podršku 86 posto Rusa.

Suveniri ukrašeni Putinovom slikom su najprodavaniji na Crvenom trgu, dok ruski dizajneri njegov lik koriste kao inspiraciju za skupe majice i džempere.

Neki od šaljivih komentara mogli su se pročitati na njegov rođendan.

“Dolar je 40 (rubalja), euro je 50 (rubalja), a Putin ima 62”, glasi jedna od šala vezana za podatak da vrijednost rublje pada pod pritiskom zapadnih sankcija.

Izvor: Al Jazeera