Putinovi vukovi obilježavaju rusku teritoriju na Balkanu

Tokom njihovih ranijih vozikanja po Srbiji bili su primljeni na najvišem nivou, uz državne i crkvene počasti, pa su očekivali mnogo više (Arhiva)

Motociklistička turneja “Noćnih vukova” pod blago imperijalističkim nazivom “Ruski Balkan” nije počela baš najbolje. Prvo, Putinovi bajkeri u Srbiju nisu dojezdili na motorima, već u kombiju. Bajker u kombiju – to je nešto kao konjanik na motoru, biciklista na rolšuama, sprinter na biciklu ili dvonoga stonoga.

Što bi rekao narodni poslovičar – bajker bez motora je kao selo bez crkve. Pre toga su glavni noćni vuk Aleksandar Zaldastanov zvani Hirurg i vođa srpskog čopora Saša Savić označeni opasnim po nacionalnu bezbednost BiH. A Ambasada SAD-a u Sarajevu je upozorila kako “ovakve posete negativno utiču na stabilnost, beskorisne su i ne treba ih podržavati”.

Nije da “Noćni vukovi” nisu navikli na ovakav tretman, često im se dešava da budu nepoželjni, da ih zaustave na granici ili im uvedu sankcije, mučke udarce su im zadavale mnoge zemlje: Poljska, Gruzija, Nemačka, Kanada, SAD – ali su se od braće Srba ipak nadali znatno toplijem prijemu. Tokom njihovih ranijih vozikanja po Srbiji bili su primljeni na najvišem nivou, uz državne i crkvene počasti, pa su očekivali mnogo više.

‘Noćni vukovi’ kod predsjednika i patrijarha

U martu 2013. godine delegaciju “Noćnih vukova” na čelu sa Hirurgom primio je patrijarh Irinej, lično i personalno, i to usred bela dana. Tom prilikom patrijarh je poručio kako ova motoristička družina “propagira zdrav život, negovanje pravoslavnih tradicija, aktivni su u pomoći deci bez roditelja i u borbi protiv narkomanije”. Na fotografijama sa tog svetog skupa odmah pada u oči vučje pravoslavlje, naročito vidljivo na njihovim tetovažama. Ne znam otkad to tetoviranje spada u negovanje pravoslavnih tradicija, budući da je čovek stvoren po liku i podobiju Boga, ali valjda patrijarh bolje zna, to mu je posao. Sreća je samo da se ovisnost o autoritarnosti, motorima, antizapadnjaštvu, antiliberalizmu i Putinu ne doživljava kao narkomanija.

U novembru iste godine tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je u svom kabinetu Hirurga, od kog je na poklon dobio kožni bajkerski prsluk sa grbovima Srbije i Rusije, pa su zajedno upriličili i fotografisanje, svako u svom prsluku, za uspomenu i dugo sećanje. Zauzvrat, Nikolić je Hirurgu poklonio srpsku zastavu sa svojim predsedničkim potpisom. Lider “Noćnih vukova” bio je prisutan i na potpisivanju ugovora između Srbije i Rusije za izgradnju Južnog toka. U julu 2014. godine predsednik Skupštine Zaječara Saša Mirković uručio je “Noćnim vukovima” ključeve svog grada.

Kada je Vladimir Putin u martu 2011. godine posetio Srbiju, uspeo je da u svoj gusti raspored ubaci i susret sa srpskim ogrankom “Noćnih vukova”, pa je čak sa njihovim tadašnjim liderom Goranom Jovanovićem Fonzom odgledao prvo poluvreme fudbalske utakmice između Zenita i Crvene Zvezde na Marakani. Ruski “vukovi” na prijemu kod srpskih duhovnih i svetovnih poglavara, srpski “vukovi” se sreću s ruskim hazjajinom – ima li lepše slike sveslovenskog bratstva među narodima? 

Umesto te uzorne slike vučjeg čoporativnog bratstva iz nedavne prošlosti, danas imamo znatno skromniju sliku “Noćnih vukova” koji obilaze Srbiju i okolinu bez državnih i crkvenih počasti, a čak ni njihov vođa Zaldastanov nije među njima.

U odbranu braće Srba mogu da kažem da su “vukovi” i sami doprineli nehaju domaćina, jer su se takoreći maskirali, nije lako primetiti bajkera u kombiju, takva kombinacija deluje dosta neozbiljno i pomalo oksimoronski.

Poslednje nade ulažemo u Dodika koji nam je osvetlao obraz tako što je Hirurgu dodelio Orden časti sa zlatnim zracima za “jačanje prijateljskih odnosa između Ruske Federacije i Republike Srpske”. Pominju se u tom obrazloženju i neke druge, pomalo neočekivane zasluge – “naročito isticanje u afirmaciji ljudskih prava” (Hirurg je težak homofob i mrzitelj svega zapadnjačkog, ljudskih prava poglavito), “toleranciji među ljudima i narodima” (posebno prema nesrećnim Ukrajincima), “vladavini prava i sloboda” (prava na aneksiju Krima i slobode da se robuje Rusiji).  

Čopor na budžetu

Balkanska turneja “Noćnih vukova” nije privatna stvar grupe ljubitelja dvotočkaša, koji se o svom trošku u slobodno vreme šetkaju po slovenskim zemljama, već državni projekat.

Njihov dolazak održava se uz podršku Hodočasničkog centra Moskovske patrijaršije, hodočasničke službe Novojerusalimskog manastira i bratstva manastira Trojice-Sergijeve lavre. Dakle, “Noćni vukovi” uživaju podršku Ruske pravoslavne crkve, jedne od najmoćnijih institucija u državi, koja održava bliske odnose s Putinovim režimom, na obostranu korist. Bajkersku družinu podržava i sam predsednik Vladimir Putin, koji je njihov počasni član, a jednom prilikom je čak zajahao motocikl i pridružio se “vukovima” na turneji. A nije mu strana ni finansijska podrška ovim zaljubljenicima u brzu vožnju i pravoslavlje, jer patriotizam ipak košta.

Pored “Ruskog Balkana”, “Noćni vukovi” imaju i projekat “Slovenski svet” u okviru kojeg obilaze zemlje Istočne Evrope, uključujući i balkanske, obično tokom letnjih meseci. Za ovogodišnju turneju organizacija “Ruski motociklisti” (čiji je suosnivač Aleksandar Zaldastanov, vođa “Noćnih vukova”) dobila je budžetska sredstva u iznosu od 2.393.300 rubalja (oko 34.000 evra) iz Fonda predsedničkih grantova. “Ruski motociklisti” prijavili su se prošle godine na konkurs koji direktivom raspisuje Vladimir Putin i dobili grant za projekat u kategoriji “razvoj javne diplomatije i podrška sunarodnicima”. U kratkom opisu projekta, između ostalog, stoji da on “služi za popularizaciju ruskog kulturno-istorijskog nasleđa i ruskog jezika u inostranstvu, kako bi se razvila pozitivna slika o Rusiji”.

A i drugi projekti nailaze na dobar prijem kod Putina i njegovih fondova, milioni rubalja iz budžeta slivaju se redovno u vučje džepove, izgleda da “vukovi” imaju odličnog projekt menadžera. Između ostalog, dobili su i 12 miliona rubalja za osnivanje Međunarodnog omladinskog centra u Sevastopolju na anektiranom Krimu. Hirurg je dobio i Orden časti od Putina, “za izuzetne zasluge u patriotskom vaspitanju omladine”. A ni “vukovi” ne ostaju dužni gospodaru, pa ratuju za njega po Ukrajini. A pomalo i za svoj groš, kao u svakom osvajačkom ratu. I usput opipavaju teren po našim krajevima.

Panslovensko bratstvo pod ruskom čizmom

A šta zapravo rade “Noćni vukovi” u Srbiji i Republici Srpskoj? Noćni, kao i bilo koji drugi vukovi, imaju običaj da obeležavaju teritoriju. Za razliku od svojih parnjaka iz životinjskog carstva koji teritoriju obeležavaju urinom, “Noćni vukovi” se za te svrhe služe propagandnim pričama o pravoslavlju, zajedničkoj kulturi, otporu prema mrskom Zapadu, otimanju Kosova i panslovenskom bratstvu. Tamo gde su te lažipriče dobrodošle, tamo hodočaste i Putinovi bajkeri, iscrtavajući točkovima svojih motora (dobro, u ovom slučaju točkovima kombija i automobila) rusku sferu uticaja na Balkanu. Reč je o simboličkom postupku, nekoj vrsti motorističkog performansa (dobro, bez motora) u cilju potvrđivanja i širenja upliva Rusije na ovdašnje ruskokolonaše.

Nije zgoreg napomenuti da sveslovensko bratstvo koje propovedaju noćni i mnogi drugi vukovi u ovčjoj koži, ne podrazumeva ravnopravan odnos između slovenskih naroda, već isključivo rusku dominaciju. Kako izgleda to bratstvo u praksi imali su priliku da se uvere Poljaci, Česi, Slovaci, Bugari koji su roptali pod ruskom čizmom pola veka, u čvrstom bratskom zagrljaju koji im je lomio vratove. A i jugoslovenski narodi bi dobili priliku da osete panslovensko bratstvo na svojoj koži i mesu da nije bilo NOP-a na čelu s Titom i istorijskog “ne” Staljinu.

Upravo tog istog Staljina, koji je odgovoran za milione progonjenih i mrtvih, za stvaranje logorskog arhipelaga Gulag i stravične zločine prema ruskom i mnogim drugim narodima – obožava vođa “Noćnih vukova” Zaldastanov. Smatra ga velikom istorijskom ličnošću i drži njegovu sliku tik pored ikone svetog Nikole Čudotvorca. Naizgled paradoksalan kućni ikonostas, ali ipak ima tu neka tajna veza: Nikola je ošamario Arija na prvom Vaseljenskom saboru, a udarci Staljinovog režima po podanicima – kao što reče Josif Brodski – “pretvorili su lice nacije u jednu veliku modricu”.

Da iza ove živopisne družine u kožnim prslucima ne stoje Putin i ruska imperija, čitava stvar bi imala komičan karakter. Dovoljno je baciti pogled na fotografije sa prijema “Noćnih vukova” kod predsednika ili patrijarha, pa videti da takvi prizori više priliče nekoj LSD-halucinaciji nego stvarnosti. Problem je što stvarnost sve više liči na farsu ili grotesku, pa u njoj moramo smrtno ozbiljno da se bavimo nekakvim udruženjima jahača motocikala i tetoviranim, čudno odevenim tipovima koji se zovu Hirurg. Jer u ovom pomahnitalom svetu i takvi sumanuti bezveznjaci i opasni klovnovi imaju uticaj na našu sudbinu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne održavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera