Putinu manje vjeruju, ali ga i dalje najviše podržavaju

Oni koji objavljuju lažne vijesti imat će jedan dan da ih isprave ili uklone (Arhiva)

Poverenje građana u predsednika Rusije Vladimira Putina je palo i nalazi se na najnižem nivou u poslednjih 13 godina, ali podrška koji mu građani daju je i dalje velika, više od 60 odsto, rezultati su istraživanja ruskog centra za ispitivanje javnog mnjenja “Levada”.

Ankete su pokazale da je poverenje u ruskog predsednika palo na 33,4 odsto, i to je najlošiji rezultat od 2006. godine, prenosi Reuters.

Ovi rezultati ne predstavljaju trenutni problem za Putina, koji je na izborima u martu prošle godine obezbedio novi šestogodišnji mandat, ali bi oni mogli ohrabriti njegove potencijalne naslednike da započnu borbu za što bolju poziciju.

Putinov ukupni rejting, koji se razlikuje od rejtinga poverenja, još uvek je visok i iznosi nešto preko 60 procenata, iako je i on niži od svog vrhunca od skoro 90 procenta.

Poslije Putina, Šojgu i Lavrov

Ovakav trend je povezan sa padom prihoda u ruskim domaćinstvima i nepopularnim vladinim merama, kao što su podizanje starosne granice za penzionisanje i povećanje poreza na dodatu vrednost, pokazalo je istraživanje.

Rusi su Putinu najviše verovali u julu 2015. godine, nakon što je Rusija izvršila aneksiju Krima 2014. godine, i taj rezultat je iznosio 71 odsto.

Potom je pao na 55,3 odsto pred prošlogodišnje predsedničke izbore i na 36,5 odsto na kraju prošle godine, podseća agencija.

Isto istraživanje pokazalo je da je Putin i dalje političar kome se najviše veruje u Rusiji, a iza njega su ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, sa rejtingom od 13,7 odsto, i ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, sa 9,3 odsto.

Izvor: Agencije