Putovanje s krijumčarima heroina

Iz Afganistana dolazi 90 posto heroina koji se prodaje u svijetu. Uprkos decenijskim pokušajima stranih vlada da je spriječe, proizvodnja se neprestano razvija, a cijene rastu. Novinar Al Jazeere pridružio se grupi krijumčara tokom putovanja u susjedni Iran.

Svaki od pažljivo zapakovanih zavežljaja čistog heroina, teških jedan kilogram, u Evropi će dostići uličnu vrijednost od 150.000 eura – ako droga stigne do odredišta.

Zarada 750 eura

Afganistanski krijumčari nose po 20 paketa preko granice sa Iranom. Za putovanje, koje bi ih moglo koštati života, zaradit će 750 eura.

“Moj otac je poginuo krijumčareći drogu, kao i moji rođaci i nećaci. Znamo da imamo 90% šansi da se ne vratimo. Ali drugog posla nema. Ne mogu naći čak ni fizički posao za dnevnicu od tri eura”, kaže jedan od krijumčara za Al Jazeeru.

Trgovina heroinom donosi 1,8 milijardi eura, odnosno 15% afganistanskog bruto domaćeg proizvoda. Prema podacima UN-a, proizvodnja opijuma je prošle godine porasla i uzgajivači su mogli da zahtijevaju veće cijene za svoju robu.

Ove muškarce na krijumčarenje tjera očaj, ali spremni su da ubiju kako bi isporučili pakete. Nakon pozdravljanja s djecom i molitve za siguran povratak, kreću na putovanje.

Devedeset posto heroina u Evropu dolazi iz Afganistana, većinom preko Balkana. Put vodi do Evrope preko Irana i Turske. Drugi put droge vodi prema sjeveru, kroz Centralnu Aziju – do Rusije.

Od sela u pokrajini Herat, krijumčare će kroz pustinju prema Iranu pratiti vodič na motoru. Žale se kako su vlasti na obje strane granice pooštrile kontrole.

“Mnogo puta sam vidio iransku policiju. Kad noću pređemo granicu, obično otkriju naše tragove i do zore nas uspiju pronaći. Sakrivamo se u planinama i pucamo na njih. Ponekad borbe traju dan i noć. Policajci ubijaju kurire čim ih primijete. Oni koji prežive, nastavljaju putovanje”, otkriva drugi krijumčar.

Podaci Svjetske banke

Ostatak puta moraju da pređu pješke. Svi kažu da bi radili nešto drugo – kad bi imali priliku.

Ali 97% afganistanskog bruto domaćeg proizvoda, prema podacima Svjetske banke, povezano je sa stranom vojskom i humanitarnom pomoći.

Međutim, do kraja 2014. godine, stranci će se povući, a prihodi presušiti.

Uzgoj, proizvodnja i krijumčarenje droge moglo bi da postane jedina profitabilna industrija.

Izvor: Al Jazeera