Qatar Airways: Boeing umjesto Airbusa

Direktor Qatar Airwaysa istakao kako se kompanija Airbus čvrsto obavezala da će ispraviti greške do kraja godine (AP)

Izvršni direktor Qatar Airwaysa Akbar al-Baker izjavio je da kompanija vodi razgovore s Boeingom u cilju nabavke zamjenskog aviona, nakon što su otkriveni dodatni problemi na modelu A320neo, čiji je proizvođač kompanija Airbus. 

Al-Baker pojašnjava, u izjavama za novinare u Dubaiju, kako postoji mogućnost da Qatar Airways otkaže od četiri do šest narudžbi aviona koje još nisu preuzete, zbog problema u hidrauličnim sistemima i elektronskim programima na Airbusovom modelu aviona A320.

Avioni nisu dovoljno testirani

Direktor Qatar Airwaysa je prošlog mjeseca kritizirao američkog proizvođača avionskih motora Pratt & Whitney, rekavši da motori koji se isporučuju za avion A320neo nisu dovoljno testirani na visoke temperature u Zaljevu. 

Istakao je kako se kompanija Airbus čvrsto obavezala da će to ispraviti do kraja godine, te dodao: “Obavili smo razgovore s Airbusom… Oni vrlo dobro znaju da smo mi, kao kupci, izuzetno nezadovoljni.“  

Al-Baker je rekao kako postoji mogućnost da se Qatar Airways okrene modelu aviona Boeing 737NG (Next Generation) kao alternativi, ističući kako “američka kompanija za proizvodnju aviona nastoji odgovoriti na naše zahtjeve i ponuditi nam avion koji tražimo.“

Izvor: Al Jazeera