Qatar Airways ponovno koristi zračne koridore u Zaljevu

Katar se žalio UN-ovoj agenciji za upravljanje zrakoplovstvom (www.flightradar24.com - Screenshot)

Katarska agencija za civilno zrakoplovstvo objavila je da je počelo prometovanje zračnim koridorima, utvrđenim na sastanku UN-ove agencije za upravljanje zrakoplovstvom.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su početkom juna zabranili katarskim kompanijama prelet preko njihove teritorije.

Katar je uložio žalbu UN-ovoj agenciji, nakon čega je zemljama Zaljeva naloženo da omoguće sigurne prolaze katarskim avionima.

“Nema sumnje da su zračni koridori dali dodatnu slobodu kompanijama registriranim u Kataru, kao i kompanijama koje koriste usluge međunarodnog aerodroma u Dohi. Osim slobode kretanja, ovi koridori će svakako smanjiti dužinu letova. Sada razmatramo mogućnost otvaranja novih koridora, a taj zahtjev ćemo uputiti i međunarodnoj agenciji za zrakoplovstvo. To će svakako poboljšati uvjete putovanja, ali i ostvariti dodatnu sigurnost za letove”, rekao je Abdullah Nasir al-Sube'i, šef Komisije za civilno zrakoplovstvo.

Ranije je objavljeno kako su avioni Qatar Airwaysa privremeno dobili pristup novoj ruti preko zračnog prostora Bahreina.

Pristup novoj ruti omogućen je u ponedjeljak i trajat će do 9. novembra. Trasa se odnosi samo na dolazne letove.

Nove pomorske linije za izvoz katarskih proizvoda

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli su veze sa Katarom 5. juna, optuživši ga da podržava “terorizam”, što Doha odlučno negira.

Zatvaranje njihovog zračnog prostora primoralo je državnu kompaniju Qatar Airways da koristi duže, skuplje rute zbog čega je Doha tražila pristup međunarodnim koridorima iznad voda Zaljeva kojima trenutno upravlja UAE.

S  druge strane, katarski ministar komunikacija Jassimm Al-Sulaiti je kazao kako je proteklih mjeseci za 70 posto porastao promet u pomorskoj luci Hamad u Dohi.

Preko te luke Katar izvozi proizvode u 135 zemalja svijeta, a najavljeno je otvaranje još tri nove direktne linije.

“Želimo vas obavijestiti da će od idućeg mjeseca biti uvedene tri nove pomorske linije prema Pakistanu, Maleziji i Tajvanu. Na taj način će se katarski proizvodi plasirati na tržišta 135 zemalja svijeta. Glavne linije koje sada imamo su Kina, Indija i Oman. Sljedećeg mjeseca će i Turska biti uvrštena među glavne pomorske linije za plasiranje naših proizvoda“, rekao je Al-Sulaiti.

Izvor: Al Jazeera i agencije