Qatar Airways želi kupiti udio u American Airlinesu

Katarska aviokompanija Qatar Airways pokušava kupiti 10 posto dionica American Airlinesa, što je potvrdila predavši traženi izvještaj Komisiji za borbu protiv monopola pri američkom Ministarstvu pravde.

Iz American Airlinesa navode u četvrtak kako ponuda nije bila tražena, ali kako su izvršni direktori obje kompanije razgovarali.

„Ponuđenu investiciju Qatar Airwaysa nije tražila kompanija American Airlines i neće ni na koji način promijeniti sastav Odbora, upravljanje, menadžment niti strateško određenje kompanije“, navode iz ove firme.

Qatar planira kupiti obične dionice American Airlinesa u vrijednosti od 808 miliona američkih dolara. Dionice Americana su objavljene na Nasdaqu i ova firma navodi kako Qatar planira svoje narudžbe realizirati na otvorenom tržištu.

Prošireno partnerstvo

Prema američkim zakonima, strane kompanije mogu imati do 25 posto udjela u tamošnjim aviokompanijama.

American i Qatar su već članovi marketinške alijanse Oneworld što omogućava putnicima da sakupljaju i iskoriste bodove tokom letova obje kompanije. Prošireno partnerstvo bi olakšalo američkim putnicima da stignu do manjih gradova u Indiji i država u razvoju na jugoistoku Azije.

Qatar je u četvrtak objavio kako bi početna investicija bila ograničena na 4,75 posto vlasništva.

Katarska kompanija je prošle godine dogovorio partnerstvo o podjeli prihoda sa International Airlines Groupom, krovnom firmom British Airwaysa.

Izvor: Agencije