Računar će zamijeniti volan u automobilu

Po svemu sudeći, sve je bliži dan kada će volan u potpunosti biti zamijenjen kompjuterom. O budućnosti samoupravljajućih automobila raspravljalo se u Američkom kongresu.

Kako bi se zakonodavci mogli bolje upoznati s inovacijama u autoindustriji, u glavnom američkom gradu za senatore je organizirana probna vožnja.

Predstavnici autoindustrije već dugo od zakonodavaca traže stvaranje jedinstvenog regulatornog okruženja za uvođenje revolucionarne tehnologije u masovnu upotrebu. Kako bi ojačali svoje argumente, senatorima su ponudili vožnju u pet modela.

“Bilo je sjajno. Automobil je u potpunosti vozio samostalno, koristio kočnice i prelazio u druge trake, pa je vožnja bila zabavna. To je budućnost automobila”, smatra senator Gary Peters.

Senator Bill Nelson Teslin model je isprobao na autoputu, ali je u jednom trenutku ipak morao preuzeti volan.

“Nevjerovatno je iskustvo vidjeti kako samostalno ubrzava da bi pratio saobraćaj na autoputu. U jednom trenutku počeo je oštro skretati i, vidjevši da mi se približava betonska ograda, instinktivno sam zgrabio volan”, rekao je Nelson.

Umjereni optimizam

Uprkos oduševljenju senatora, mnogi stručnjaci smatraju da je u cijeloj ovoj priči nužno malo povući ručnu kočnicu.

“Iako s entuzijazmom podržavam istraživanje i razvoj samoupravljajućih automobila, manje sam optimistična kada je riječ o njihovoj skoroj upotrebi u saobraćajnim sistemima. Postoji nekoliko scenarija koji ističu ograničenja sadašnjih samoupravljajućih vozila. Prvi je loše vrijeme, poput obilnih kiša ili iznenadnih snježnih oluja. Budući da ova vozila ne mogu pratiti instrukcije saobraćajnih policajaca, ne bi, naprimjer, smjela biti operativna u blizini osnovnih škola tokom nevremena”, kazala je Mary Louise Cummings s Duke univerziteta.

Ipak, sama činjenica da se njihova inicijativa već našla pred američkim zakonodavcima predstavlja veliki iskorak za autoindustriju i njene napore da na novoj tehnologiji konačno počnu i zarađivati.

Izvor: Al Jazeera