Rad kartela Sinaloa nakon hapšenja Guzmana

Nakon hapšenja najtraženijeg meksičkog narkobosa Joaquina El Chapa Guzmana, američke vlasti su saopćile kako su im u operaciji pomogli i članovi njegovog kartela. Kartel Sinaloa godinama kontrolira trgovinu kokainom, heroinom i metamfetaminom između Meksika i Sjedinjenih Američkih Država.

Sada se mnogi u Meksiku pitaju u kojoj će mjeri Guzmanovo hapšenje utjecati na aktivnosti kartela. Mreža tunela, koja povezuje sedam kuća, Guzmanu je godinama omogućavala da izbjegava hapšenje. Uhapšen je tek nakon što se odlučio prebaciti na drugu lokaciju.

Meksički marinci pronašli su ga u prljavom malom stanu u odmaralištu Mazatlan, na pacifičkoj obali. U stanu je pronađen arsenal bombi, minobacača i drugog oružja, ali ih Guzman nije imao vremena upotrijebiti.

Iako je 13 godina bio u bjekstvu, vodio je najveću zločinačku organizaciju na svijetu. Činilo se da je neuhvatljiv, zbog čega je stekao gotovo mitski status.

Inspiracija umjetnicima

Inspirirao je čak i umjetnike. Na mnogim mjestima mogu se čuti pjesme poznate kao “narco-corridos” o njegovim djelima i izbjegavanju vlasti. Već se pojavilo nekoliko pjesma o njegovom hapšenju.

Njegovu predaju meksičkim marincima vlasti bi mogle iskoristiti kako bi poslale poruku da nijedan narkobos, ipak, nije nedodirljiv. Mnogi vjeruju da je prethodna vlada okretala glavu i puštala ga da vodi operacije.

Bivši državni tužilac Samuel Gonzalez kaže da je ovo hapšenje snažan simbol, kao i lični trijumf predsjednika Enriquea Pene Nieta, iako aktivnosti kartela time neće biti znatno ugrožene.

“Hapšenje El Chapa od velikog je značaja. Ipak, pitanje je koliko je vlada spremna napasti finansijske operacije kartela i pokrenuti socijalne programe kako se djeca u Sinaloi ne bi okretala organiziranom kriminalu”, kaže on.

Karteli poput hidri

Ali, mnogi su skeptični i sumnjaju da je ovaj potez vlasti učinio Meksiko sigurnijim. Neki Meksikanci smatraju da su karteli “kao hidra – kad odsiječete jednu glavu, na njenom mjestu se pojave dvije nove”, te da vlada samo želi odvratiti pažnju, jer je “cijela zemlja korumpirana”.

Poslovi kartela Sinaloa protežu se od Azije i Australije, preko Južne i Sjeverne Amerike, do Evrope, a poznati su i po podmićivanju zvaničnika, navodi novinar Al Jazeere Adam Raney, koji se javio iz Mexico Cityja.

“Posljednji put kad je zatvoren, Guzman je pobjegao tako što je podmitio čuvare. Američki tužioci već traže njegovo izručenje kako bi mu se sudilo u SAD-u. Ali, jedan zvaničnik Ureda državnog tužioca Meksika za Al Jazeeru je izjavio da mu se prvo mora suditi ovdje, u zemlji koja je platila najvišu cijenu dugogodišnjeg rata protiv droge”, kaže Raney.

Izvor: Al Jazeera