Radijski savjetnik za nezaposlene

Posljednji podaci pokazuju da je stopa nezaposlenosti u Španiji počela padati. Ali 57 posto mladih još je bez posla.

Napredak u ekonomskim reformama primijetio je i MMF, ali ta institucija je naglasila da fokus sada treba biti upravo nezaposlenost.

Broj slušalaca radija Porfin raste. Voditelj Oscar Montero i tim pravnih stručnjaka daju savjete Špancima bez posla, koji je sada blizu šest miliona.

Savjeti se odnose na to kako da se neko postavi i šta da radi ako ostane bez posla. Situacija u kojoj se našao i sam voditelj Oscar.

“Istina je da me moja situacija natjerala da pokrenem ovaj projekat. Godine 2007. banka mi je oduzela kuću. Ostao sam bez posla. Izgubio sam entuzijazam. Bilo je vrijeme da razmislim o nečemu novom. Zato sam ovdje.”

Opjevao CV

U Španiji je sve više mladih koji na kreativan način traže posao. Ovaj mladić je opjevao svoj CV u metrou i taj video postavio na Youtube. Na kraju je dobio i posao na TV-u. Ali perspektiva je blijeda za mnoge njegove vršnjake.

Ranjit Teja, zamjenik direktora MMF-a za EU, kaže: “Naš stav je da ništa ne pomaže jačanju ekonomije poput žene ili muškarca koji imaju posao i stabilna primanja. Zato težište sada mora biti na ujednačavanju plata i reformi tržišta rada kako bi se stvorila nova radna mjesta i poboljšala primanja ljudi. Trenutno ekonomija ne raste, jer ljudi nemaju posao.”

Oscar Montero ohrabruje svoje slušaoce da ne gube nadu. Njegova poruka glasi: “Možda je baš danas taj dan kada ćete pronaći posao.”

Izvor: Al Jazeera