Radimir Čačić u središtu e-mail afere

Hrvatski sedmičnik Forum u petak je objavio e-mail prepisku u kojoj se otkriva da je sekretarica kabineta potpredsjednika Vlade Radimira Čačića “po njegovom naputku” bivšoj ministrici zaštite okoliša i prirode Mireli Holy preporučila zvaničnika Čačićeve stranke za novu poziciju.

Kako se navodi u sedmičnom listu, sekretarica Čačićevog kabineta Sonja Ivoš u januaru je poslala tadašnjoj ministrici Holy biografiju Josipa Jambrača, šefa Hrvatske narodne stranke za Zagrebačku županiju.

Ivoš je Jambrača preporučila za poziciju zamjenika direktora Fonda za zaštitu okoliša, napisavši da to čini „po naputku pp VRH“ [prvog potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske].

Holy potvrdila autentičnost

Dva mjeseca kasnije, Jambrač je Ivoš poslao e-mail koji počinje podatkom da ima „dogovor s pp VRH“ da pošalje priloge koje Ivoš treba staviti Čačiću na stol.

Kako prenosi hrvatski list, u prilozima je bio prijedlog izmjene Statuta koji onemogućuje Jambraču željeno imenovanje, pa tako on predlaže da se za zamjenika direktora Fonda imenuje ‘osoba koja ima najmanje pet godina iskustva na poslovima korporativnog upravljanja’.

Osim toga, u e-mailu ističe da će u slučaju nemogućnosti imenovanja u Fond biti član Upravnog odbora Centra za praćenje energetskog sektora i investicija ili biti imenovan u Hrvatsku elektroprivredu. 

Holy je izjavila za hrvatske medije da je e-mailove pročitala i potvrdila njihovu autentičnost.

Potvrdila je izjave svog bivšeg pomoćnika Davora Škrleca da je Čačić insistirao na zapošljavanju Jambrača. 

“Činjenica je da je prvi potpredsjednik Vlade vršio pritisak i na mene i na njega da se gospodina Jambrača stavi i postavi na poziciju zamjenika direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost”, kazala je Holy. 

Čačić: Škrlec laže

Čačić je u četvrtak nakon sjednice Vlade kratko kazao novinarima kako Škrlec laže.

Premijer Zoran Milanović u petak je ponovno izrazio podršku Čačiću i branio prvog potpredsjednika Vlade. Kazao je kako je pritisak medija prevelik.  

Milanović je rekao kako se Čačićev slučaj ne može porediti sa slučajem Holy.

Kazao je kako ne može vjerovati da se Holy s pričom o pritiscima javila tek sada, a imala je, kako je rekao, najveću autonomiju od svih ministara.

Holy je prošlog mjeseca dala ostavku nakon što je u medije procurio e-mail u kojem je predsjednika uprave Hrvatskih željeznica molila da poštedi otkaza suprugu jednog stranačkog kolege.

Holy sumnja kako joj je neko prisluškivao telefon i neovlašteno nadzirao elektronsku poštu.

Hrvatskom Državnom odvjetništvu podnijela je kaznenu prijavu protiv jedne ili više nepoznatih osoba koje smatra odgovornim za kršenje njenih ustavnih prava.

Čačić je ranije ovog mjeseca u Mađarskoj nepravomoćno osuđen na 22 mjeseca uslovne kazne, sa rokom kušnje od tri godine, za saobraćajnu nesreću koju je izazvao 2010. godine u mađarskom Kaposzvaru, u kojoj su smrtno stradale dvije osobe.

Izvori: Al Jazeera i agencije