Radnici bez dozvole vratili se iz Sočija

Radnici iz Srbije i Bosne i Herecgovine koji su u Sočiju bili bez radnih dozvola stigli su u Srbiju u kasnim večernjim satima u utorak.

Vlada Srbije odlučila je da radnici budu hitno prebačeni u Beograd charter letom.

Avionom je iz Sočija prebačeno 105 radnika iz Srbije i 18 radnika iz Bosne i Hercegovine, javio je reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Mnogi radnici otišli su da rade na izgradnji olimpijskih objekata u Sočiju preko agencija koje nisu imale dozvole da ih šalju u Rusiju.

Radili sa turističkim boravišnim dozvolama i završili u imigracionom pritvoru.

Bez adekvatne naknade i radnih dozvola

Mnogi su bježali od policije i skrivali se. Nakon što su čuli poziv Vlade Srbije da se obrate Konzulatu, doputovali su u Beograd.

Nekim radnicima, koji su otišli još prije tri mjeseca da rade na olimpijskim objektima, obećano je hiljadu i po eura mjesečno. Neki od njih za tri mjeseca rada dobili su 200 eura, javio je Subotić.

Jedan od radnika, Dragan Veselinović, kazao je kako je primio više od 200 eura, ali je problem to što radnici nisu dobili ukupne sume obećanog novca.

“Osnovni problem je što nismo dobili te papire na osnovu kojih smo mogli da boravimo tamo. Ja sam radio bez dozvole za rad. [Inspektori] nisu dolazili do završetka objekta zato što smo mi predali njima fotokopije pasoša i obećali su da neće da nas diraju”, rekao je Veselinović.

Ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić je za beogradsku Politiku izjavio da su nadležni organi Srbije ovim povodom uspostavili izuzetnu saradnju s ruskim vlastima i kako se očekuje da će nastali problem biti vrlo brzo riješen, navodi agencija Tanjug.

“Očigledno da ovde problem nije u našoj državi, već u onima koji na neki čudan način dovode radnike u Soči, obećavajući im velike zarade, a onda se ispostavi da ustvari rade ‘na crno’. Siguran sam da će država preuzeti sve mere da stane na put takvom načinu rada”, rekao je Terzić.

Poslodavac ili posrednik

Vlasnik čačanske agencije “Hej You” Dušan Kukić izjavio je da je samo posredovao prilikom pronalaženja radne snage, a da su radnici ugovor potpisali sa državnom ruskom firmom “Olimp Stroj” kao izvođačem radova.

Prema njegovim riječima, svi angažovani su bili u obavezi da se pridržavaju ugovora kojim su regulisana njihova prava i obaveze.

“Bio sam posrednik u kontaktu između radnika i ruske firme, a jedini moj prekršaj je to što nemam licencu za uposlene koji će da idu van zemlje”, naveo je on u izjavi Tanjugu.

Kukić naglašava da nikog nije vodio u Rusiju na rad, ističući da je ugovor potpisan između svakog uposlenog i firme “Olimp Stroj”.

“U ugovorima stoji da je svim angažovanima obezbeđen prevoz, smeštaj, hrana i koliko će biti plaćeni. O uslovima u kojima rade ne mogu ništa da znam sa tri hiljade kilometara udaljenosti”, rekao je on.

Radnicima je put platila kompanija koja ih je uposlila, a Kukić je, kako napominje, svakodnevno u kontaktu sa tamošnjim poslovođom koji je spona između zaposlenih i preduzeća “Olimp Stroj”.

“Poslovođa je bio u obavezi da vodi računa o radnicima kako bi se redovno isplaćivali”, zaključio je on.

Kontakt s ruskim službama

Ministarstvo inostranih poslova Srbije javilo je u ponedjeljak da se konzul Srbije u Rusiji Milan Živković nalazi u Sočiju od momenta kada je Ambasada u Moskvi dobila prve informacije o nastalom problemu radnika.

Živković je u stalnom kontaktu s Federalnom migracionom službom, koja je nadležna za ovaj problem.

On je posjetio gradilište “Vesela” i razgovarao s radnicima iz Srbije na gradilištu, a posjetio je i privedene radnike i razgovarao s njima.

Drama građevinara iz Srbije u ruskom gradu Sočiju kulminirala je u petak, kada je blizu 40 njih privedeno, jer nisu imali radne dozvole.

Ruska Federalna migraciona služba je proteklih dana izvršila temeljnu kontrolu boravka svih stranih radnika zbog predstojećih Zimskih olimpijskih igara i privela na saslušanje sve radnike koji nisu imali važeće dozvole.

Izvor: Al Jazeera i agencije