Radnici BIRA-e žele raditi, a ne trgovati

Nastavio se protest radnika fabrike BIRA iz Bihaća, a 168 radnika najvećeg proizvođača bijele tehnike u Bosni i Hercegovini odbija prihvatiti rješenja o otkazu. Uprava kompanije tvrdi da je fabrika neisplativa, a sindikat takve navode negira, izvijestio je iz Bihaća Emir Nuhanović, reporter Al Jazeere.

Neobičan prizor u kući Žerića. Bračni par pije popodnevnu kafu, s tim što bi inače u ovo doba dana supruga Zarifa bila uz proizvodnu traku. Nakon 27 godina rada, otkaz je došao neočekivano.

”Bila sam na godišnjem i kada sam se vratila, dali su mi papir i rekli: ‘Žerićko, moraš ovo potpisati.’ Pitala sam ih kakav je to papir i rekli su mi da je to rješenje o otkazu. Nisam htjela potpisati taj papir, pa su mi rješenje poslali poštom. Sada sam se pomirila s tim i prijavila se na biro za zapošljavanje”, rekla je Zarifa Žerić.

Zarifa Žerić nije jedini ovakav slučaj. Njenu sudbinu dijeli ukupno 168 od 210 radnika fabrike BIRA-e.

”Ako treba, izaći ćemo i na ulicu i blokirati saobraćaj, ali mi to ne želimo, mi samo želimo da radimo i zarađujemo svoj hljeb, kao što smo i do sada radili’, kazao je Omer Balić iz Sindikata radnika BIRA-e.

Ko stoji iza ‘brojeva’?

Kompanija BIRA nastala je nakon povlačenja slovenskog Gorenja početkom 90-ih i do danas je zadržala status najvećeg proizvođača kućanskih aparata u Bosni i Hercegovini.

“U pogonima BIRA-e blizu 200 radnika je svakog dana proizvodilo više od 500 frižidera, što ipak nije bilo dovoljno za upravu da bi se zadovoljila ekonomska računica”, izvijestio je Nuhanović.

Tako je većinski vlasnik, kompanija Robot Commerce iz Sarajeva, odlučio promijeniti poslovnu djelatnost fabrike. Zato se BIRA više neće baviti proizvodnjom, nego samo trgovinom. Odluku uprava pravda jednostavnom ekonomskom računicom. Mjesečni gubitak BIRA-e je više od 150.000 eura, a obaveze za plate i doprinose iznose 100.000 eura, odnosno godišnji gubitak iznosi 2,25 miliona eura. Sindikat u ove brojke ne vjeruje.

”Mi u sindikatu smatramo da to nije tačno, da BIRA nije gubitnik toliki i da je BIRA izvozila. Mi smatramo da BIRA ima perspektivu, a šta stoji iza ovih brojeva, mi to ne znamo”, poručio je Balić.

U četvrtak u Bihać stižu predsjednici državnih sindikata, kako bi pokušali naći zajedničko rješenje s upravom kompanije. Pomoć je ponudila i lokalna vlast. Međutim, za radnike iz BIRA-e slijede dva vjerovatno najduža dana čekanja.

Izvor: Al Jazeera