Radnici Dite u štrajku glađu čekaju spas

Treći dan radnici tvornice Dita iz Tuzle štrajkaju glađu ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona. Tvornica deterdženata koja je nekada bila uspješan primjer domaćeg proizvoda, mjesecima ne radi, a njezini radnici potražuju 25 plaća, uvezivanje radnog staža za četiri godine i uplate doprinosa.

Ovih hladnih dana ni u njihovim domovima nije toplije. Za račune novca nemaju. “Živio sam doskora od materine penzije, sad…ne znam kako preživljavam…ratovao sam četiri godine za lopove”, kroz suze priča radnik Nedžib Burek.

Emina Busuladžić sjeća se gradnje tvornice i nekadašnjeg položaja njezinih radnika u društvu. “Čitava Jugoslavija je bila ponosna na Ditu. Imali smo proizvodnju, imali smo oko 1000 zaposlenih”, kaže Emina.

Nekad glavna privredna snaga

Dok radnici tvornice koja je nekada bila jedna od glavnih privrednih snaga Tuzlanskog kantona, poniženi štrajkaju ispred Vlade, grad slavi dan oslobađanja u 2. svjetskom ratu. Vlast jedino rješenje vidi u stečaju.

“Mi nemamo drugog izbora. Vlasnik podnio zahtjev za stečaj. Sud će odlučiti o stečaju”, rekao je Željko Knežiček, ministar industrije, energetike i rudarstva.

Do tada radnici u štrajku čekaju rješenje. “Neka nas ubiju ako nemaju rješenje, neka nas objese. Ionako su nas ubili fizički i psihički”, poručila je radnica Marina Lugoljić.

Tvornicu čuvaju od lopova

U  smjenama se štrajka i u samoj tvornici. Jedna grupa radnika izašla je ispred da objasni kako su tu da čuvaju imovinu. “Čuvamo od lopova. Pokralo bi se sve za sat vremena”, objašnjava Fahir Osmančević, jedan od radnika.

Dita je privatizirana 2005. godine. Tadašnji dug od 2,5 milijuna eura narastao je na blizu 15 milijuna.

“Vlada i vlasnik predlažu stečaj, ali nitko im ne garantira da bi eventualnom prodajom imovine ove firme bili isplaćeni i dugovi ovim ljudima”,  javlja reporterka Al Jazeere Arduana Kurić.

Izvor: Al Jazeera