Radnici IMR-a traže zaštitu od kreditora

Blizu stotinjak radnika državne kompanije Industrija motora Rakovica (IMR), blokiralo je cestovni i tramvajski promet ispred glavnog ulaza kompanije u Beogradu.

Policija ih je spriječila u blokadi međunarodne pruge Beograd – Bar.

Traže da ih Vlada Srbije ostavi među kompanijama zaštićenim od prinudne naplate zajmodavaca i mogućeg stečaja.

Naime, u Skupštini Srbije je prijedlog izmjene zakona o privatizaciji kojim se traži produženje zaštite za 17 najvećih državnih poduzeća sa više od 21.500 radnika za još godinu. IMR nije među njima.

Postojeći problemi

Zaštita mu istječe 31. maja. Tada će, kažu radnici, račun biti blokiran, a proizvodnja 250 traktora ugovorenih za izvoz obustavljena.

“Ovo su poslednji predstavnici one Rakovice radničke, koja je brojala 25.000 zaposlenih radnika. Ovo je rezultat svih vlada dosadašnjih. Da je jednu radničku Rakovicu svela na 550 radnika. I malo im je, hoće i tih 550 da oteraju u stečaj. Ovde smo se i skupili ne da nam neko dođe sa torbom para i nekim novcem, jednostavno samo tražimo da ozbiljno sagledaju problem koji postoji u fabrici. Da ozbiljno sagledaju ponude tih ljudi koji su spremni da se ovde i dalje radi i da se od tog rada pošteno živi“, kazao je radnik IMR-a, Dragan Mićić.

“Da nemamo tržište, da nemamo proizvode, da nemamo gotovo redovne plate, ja bih razumeo. Al mi sve to imamo. I strateškog partnera imamo. Ko je to njima dao da tako prave taj spisak, ne znam“, zaključio je predsjednik Sindikata IMR, Prvoslav Brkić.

Izvor: Al Jazeera