Radnici Metalca pokušali silom ući u zgradu Vlade

Radnici i predstavnici nikšićke fabrike Metalac, koji već 15 dana spavaju pred zgradom Vlade Crne Gore a dio štrajkuje i glađu, pokušali su da silom uđu u zgradu, što im nije uspjelo, jer su je štitile jake policijske snage.

Nakon toga su sa Vladom pregovarali predstavnci radnika predvođeni zastupnikom opozicionog Demokratskog fronta Jankom Vučinićem, koji je inicijator protesta.

Dogovoreno je da se pregovori nastave, a radnici će, poručuju, ostati na ulici dok im država ne isplati zaostale plate, doprinose i otpremnine.

„Ne može se očekivati i nije se moglo očekivati da se na jednom sastanku od sat vremena bilo šta riješi, ali već danas popodne će doći do jednog drugog sastanaka na kojem trebaju prisustvovati i druge državne institucije da bi mogli ići do rješenja“, kazao je Vučinić ispred zgrade Vlade.

Mitar Čurović, radnik Metalca, rekao je: „Kada nam daju čvrste garancije i rokove do kada će riješiti našu situaciju, tada ćemo prekinuti štrajk glađu.“

Podrška drugih radnika

Ispred Vlade su, kao znak podrške radnicima Metalca, došli i radnici Kombinata aluminija Podgorica, Željezare iz Nikšića, Rudnika boksita, Pilane, Ribarstva te rudari iz Berana.

Nikšićki Metalac, nekada državna fabrika za obradu metala, privatizovana je 2004. godine nakon stečaja.

Sada stotinu radnika od države traži isplatu 14 zaostalih plata, povezivanje radnog staža za tri propuštene godine i prosječne otpremnine po 11.000 eura.

Sadašnji vlasnik Metalca je privatnik, a državni Investiciono-razvojni fond garantovao je za kredit od milion i po eura, koji su morali i vratiti jer kompanija nije izmirivala obaveze.

To Fondu daje pravo nad dvije trećine imovine.

Opstanak proizvodnje

Danonoćni protest pred Vladom drugi je pokušaj radnika Metalca da ostvare svoje zahtjeve, a prvi put su to pokušali u aprilu ove godine.

Kako je jučer iz Podgorice izvijestila reporterka Al Jazeere Milica Marinović, tada su tražili i opstanak proizvodnje u fabrici, od čega se u međuvremenu odustalo.

„Vlada je tada formirala komisiju za rješavanje problema u Metalcu, no bez rezultata“, javila je Marinović.

Iz Vlade se rijetko oglašavaju i kažu da su uradili sve što je u njihovoj nadležnosti da pomognu.

Poručuju da se radi o privatnoj kompaniji prema kojoj Vlada Crne Gore nema nikakvih obaveza niti je može izdvajati u odnosu na bilo koju drugu privatnu kompaniju.

Izvor: Al Jazeera