Radnici nude rješenja za spas BH Airlinesa

Održan je sastanak radnika i uprave bosanskohercegovačkog državnog avioprijevoznika BH Airlinesa gdje su se razmatrala moguća rješenja da kompanija ne ode u stečaj. 

Radnici tvrde kako imaju prijedloge za izbjegavanje stečaja i očuvanje radnih mjesta. Uputili su i molbu premijeru Federacije Bosne i Heregovine Fadilu Novaliću, kako bi im omogućio da ponovno sjednu za pregovarački sto i pokušaju izvući kompaniju iz krize.

Podsjetimo, austrijska lizing kompanija HETA blokirala je račune avioprijevoznika zbog neizmirenih obveza prilikom kupovine dva aviona. Ukupni dug BH Airlinesa iznosi 17 i po miliona eura.

Neizmirene obaveze

Jedno od predloženih rješenja je da se novac od taksi putnika, koji se upotrebljava za razvoj BH avijacije, iskoristi kako bi se isplatio dio duga.

BH Airlines nalazi se na pragu stečaja, nakon što je krajem aprila ove godine austrijska leasing kompanija HETA blokirala račune avioprijevoznika, zbog neizmirenih obaveza za kupovinu dva, već tada, zastarjela aviona.

Ukupni dug BH Airlinesa iznosi blizu 17 i po miliona eura.

Od kraja januara ove godine, kompanija posluje sa samo jednim avionom, budući da je drugi ostao prizemljen u Njemačkoj, nakon što BH Airlines nije bio u mogućnosti platiti troškove redovnog servisiranja svoje letjelice.

Sa ukupno 3.604 prevezena putnika u prva tri mjeseca ove godine, aviokompanija se našla u situaciji da su joj svi računi blokirani, te da ne može nastaviti poslovanje dok se dio dugova prema kreditorima ne izmiri.

Izvor: Al Jazeera i agencije