Radnici stigli u Tuzlu, vlasti ih nisu dočekale

Obespravljeni radnici uništenih tuzlanskih preduzeća, nakon pet dana hodanja, sa graničnog prijelaza u Orašju autobusima su se vratili u Tuzlu gdje će nastaviti da traže ispunjavanje svojih zahtjeva.

U Tuzli ih niko nije dočekao od predstavnika vlasti te su promrzli i iscrpljeni radnici otišli svojim kućama, izještava Aksel Zaimović, reporter Al Jazeere.

“Oni su nakratko otišli do zapaljene zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, što je bio simboličan potez. Nakon toga su se razišli i otišli kućama”, javlja Zaimović. 

Predsjednik Sindikata Dite Dževad Mehmedović kazao je da su radnici prihvatili jednokratnu pomoć Vlade od 200 eura, koju su im obećali uplatiti u utorak.

Radnici firmi Dite, Konjuha, Aide i Polihema danas su nekoliko sati po velikoj hladnoći i snijegu stajali na graničnom prijelazu sa Hrvatskom u Orašju, neadekvatno obučeni i u patikama.

Raniji zahtjevi

Samo 14 od njh 120 imalo je pasoše, te nisu prelazili granicu kako bi, što su ranije najavljivali, tražili azil u Hrvatskoj, jer se “bh. vlasti ne brinu za njih”.

Radnici su u subotu su bili smješteni u osnovnoj školi i omladinskom centru u bh. mjestu Orašje ublizini granice, te su predstavnicima vlasti i granskih sindikata uputili ultimatum da do kraja dana neko od njih dođe da razgovara s njima o zahtjevima i rješavanju njihovog radno-pravnog statusa.

Vlada Tuzlanskog kantona u subotu popodne završila je sjednicu na kojoj je odlučila da će uplatiti jednokratnu pomoć radnicima, tako što će 220 KM [110 eura] uplatiti na račune Centra za socijalni rad, a 150 KM [75 eura] moći će dobiti u vidu bonova u humanitarnoj organizaciji Merhamet ili u prodavnici Bingo. 

Međutim, radnici nisu pristali na tu pomoć, već žele da se riješi njihova cjelokupna situacija, javlja Zaimović. 

Izvor: Al Jazeera