Radnici traže odluku o Imunološkom zavodu

Radnici, koji nisu dobili dvije plaće, protive se privatizaciji, ali žele da Vlada donese bilo kakvu odluku (Al Jazeera)

Radnici Imunološkog zavoda u Zagrebu prosvjedovali su pred Vladom jer ni na današnjoj sjednici nije donesena odluka o budućnosti te institucije.

Jedinu obvezujuću ponudu za kupovinu 54,38 posto Imunološkog zavoda predala je udruga građana Visia Croatica, i to prije gotovo dva mjeseca.

Trenutačno, Imunološki zavod ima dozvolu samo za proizvodnju virusnih cjepiva, a investitor u idućoj godini mora osigurati 13 milijuna eura za gradnju novog postrojenja i dobivanje trajnih dozvola za proizvodnju bakterijskih cjepiva te krvnih prerađevina iz ljudske i životinjske plazme.

Radnici, koji nisu dobili dvije plaće, protive se privatizaciji, ali žele da Vlada napokon donese bilo kakvu odluku.

‘Psihičko maltretiranje mora prestati’

“Ovo je psihičko silovanje ljudi, da smo u statusu da ništa ne znamo, šta s nama, kuda krenuti dalje. Upisati dijete u školu, ne upisati jer nemate ni za kruh. Ovo mora prestati, ovo psihičko maltretiranje ljudi mora prestati i netko treba odgovarati za ovo”, kaže radnica Imunološkog zavoda Divna Torbica.

“Nekakvu odluku je hitno potrebno donijeti. Imunološki više nije čak ni na respiratoru, mi smo već stvarno pokojnici totalno. Dakle, kakva god odluka bila, da li će nas oni prepustiti privatno, to će bit mimo naših želja, ali ako je to odluka nadležnog tijela, ja se ne mogu… mogu jedino se postaviti na glavu”, rekla je Lidija Jagarinec iz Sindikata energije, kemije i nemetala.

Izvor: Al Jazeera