Radnici Uljanika i ‘3. maja’ najavili dolazak u Zagreb

Uljanik
Bulić kaže da se u četvrtak sastao s premijerom i užim timom Vlade da bi razmotrili koji dio ponude strateškog partnera nije prihvatljiv i razmotrili druga rešenja (Al Jazeera)

Radnici riječkoga Brodogradilišta “3. maj” i pulskoga Uljanika, blizu 4.500 radnika zaposlenih u svih sedam društava Uljanik Grupe, nastavili su opći štrajk, koji su započeli u srijedu ujutro, jer im još nisu isplaćene plaće za srpanj.

Štrajkaški odbor “3. maja” u petak je, na skupu radnika, obznanio da su štrajkaški odbori radnika pulske Uljanik Grupe i riječkog “3. maja” odlučili da se radnici u ponedjeljak upute u Zagreb, na Markov trg, i ondje zatraže isplatu srpanjskih plaća, a pridružit će im se i predsjednik Uprave “3. maja” Maksimilijan Percan.

Percan je na izravno pitanje radnika na skupu hoće li se ili im se neće pridružiti najprije kazao da će ići ako se tako dogovore, a nakon što su radnici ustrajali da im jasno odgovori, rekao da je će i on u ponedjeljak ići s njima u Zagreb.

Predsjednik Uprave: Uvijek sam bio uz vas

Skup radnika “3. maja” održan je ispred Upravne zgrade riječkog brodogradilišta, a odlazak u Zagreb najavio je zamjenik predsjednika Štrajkaškog odbora “3. maja” Boris Bučanac.

Rekao je da, koliko god se oni trudili međusobno prebacivati krivicu na nastalo stanje, radnici znaju tko je dogovoran, odnosno da znaju tko je bio sudionik procesa, da su to oni koje će u ponedjeljak posjetiti.

Bučanac je pozvao radnike na jedinstvo, kazavši kako nisu rulja, nego radnici i građani, koji traže zarađene plaće.

Kazao je da je Zagreb jedino mjesto gdje mogu dobiti odgovor te da se od tamo neće maknuti dok ga ne dobiju.

Naglasio je da traže odgovore od Uprave Uljanika te “neka ih Vlada drži za vrat dok to zajedno ne riješe”, prenosi Hina.

“Neka se konačno opredijele je li brodogradanja strateška djelatnost”, poručio je Bučanac.

Percan je rekao da je Uprava Uljanik Grupe u četvrtak u Zagrebu tražila rješenje i da neće odustati dok ga ne iznađe i dok se plaće ne isplate.

“Uvijek sam bio uz vas, to mi je posao i obveza”, kazao je, nakon čega su ga radnici jednoglasno izviždali.

Percan je rekao kako je najvažnije da se osigura isplata plaća, da slijedi plan restrukturiranja Uljanika, što će, pak, jamčiti povrat više od 500 milijuna kuna (66,4 milijuna eura) pozajmice koju je riječki “3. maj” dao Uljaniku.

Naglasio je da će to osigurati likvidnost, plaće i opstanak “3. maja”.

Radnicima se priključili i građani

Naveo je i to da se “ide u smjeru odvajanja ‘3. maja’ od Uljanika” te da, uz talijanski Fincantijeri, postoji još jedan zainteresirani potencijalni partner “3. maja”.

Dodao je da u Fincantijeriju čekaju plan restrukturiranja Uljanika.

“Vjerujem da će predstavnici Uljanik Grupe u Zagrebu pronaći rješenje i da će rezultat biti pozitivan, a da ćemo mi nastaviti raditi,” kazao je Parcan i zamolio radnike za strpljenje.

Radnici “3. maja” na skupu su isticali nezadovoljstvo sadašnjim stanjem, naglašavajući da su u bezizlaznoj situaciji, da nemaju čime platiti dospjele kredite i druge obveze te da ih nazivaju iz banaka, a vjerovnici im kucaju na vrata.

Štrajkaški odbor je najavio je da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno dok im se ne isplati plaća za srpanj.

U riječkom “3. maju” traže i da im se omogući nabava materijala, kako bi se u pogonima ponovno pokrenula proizvodnja, dovršili započeti brodovi i ugovorili novi poslovi.

Radnici “3. maja” su u petak ponovno došli na svoja radna mjesta, ali ne rade.

Radnici pulskog brodogradilišta nakon okupljanja unutar brodogradilišta ponovno su krenuli u prosvjedni hod ulicama Pule, a pridružio im se i velik broj građana.

Prosvjedna povorka se najprije zaustavila na Forumu pred zgradom Gradske uprave, tražeći da im se obrati gradonačelnik Boris Miletić, koji to, međutim, nije učinio.

Nezadovoljstvo su pritom usmjerili i prema lokalnoj vlasti, pa se u nekoliki navrata čulo skandiranje “IDS lopovi” i “Mafija, mafija”, ali i “Nećemo [Danka] Končara”.

Voda i pivo na zgradu Županije

Uputili su se zatim i prema zgradi Istarske županije, a župan Valter Flego rekao im je: “Svi smo mi na istoj strani, država treba dati novce.”

Nezadovoljni radnici Uljanika zgradu Županije polili su zatim vodom i pivom.

Radnici su ponovo zatražili smjenu Uprave Uljanika, koja se ni u petak nije obratila ni spustila među radnike.

U jednom trenutku skupina štrajkaša je pokušala ući u zgradu Uprave, ali su ulazak u nju spriječili pripadnici policije.

U četvrtak kasno popodne u Vladi je održan odvojeni sastanak s predsjednikom uprave Uljanik Grupe Giannijem Rossandom i Dankom Končarem, vlasnikom Kermas energije, koja je potencijalni strateški partner Uljanika.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je po završetku kako Končar u ovom trenutku ne nudi model kojim bi se mogla osigurati plaća za radnike Uljanik Grupe, a da, nažalost, neki model s tim ciljem ne nudi ni Uprava brodogradilišta.

Izvor: Agencije