Radnici Vitezita postigli dogovor s ministrom

Radnici su rekli da im je uvezivanje staža obećano još prije pet mjeseci, ali do danas to nije ispunjeno (Al Jazeera)

Radnici Vitezita, nakon dvodnevne protestne šetnje od Viteza do Sarajeva, danas su postigli dogovor s ministrom energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Nerminom Džindićem da će im u roku dvije sedmice biti uvezan radni staž.

Dvadesetak radnika Vitezita, od kojih 19 traži uvezivanje radnog staža kako bi otišli u zasluženu penziju, nakon dvodnevnog pješačenja i dolaska u Sarajevo održali su sastanak s direktorom Vitezita, ministrom Džindićem i njegovim pomoćnikom na kojem su dogovorili ispunjenje njihovog zahtjeva, javlja bh. portal Klix.ba.

“Imali smo sastanak na zadovoljstvo svih radnika, kojima je obećano da će u roku 15 dana biti ispunjen naš zahtjev za uvezivanje radnog staža. Ministar Džindić je rekao da će dati ostavku ukoliko ne ispuni obećano”, rekao je predstavnik Sindikata radnika Vitezita Safet Sivro.

Povratak u Vitez

Radnici se vraćaju u Vitez, gdje će čekati ispunjenje zahtjeva.

U grupi od 23 bivša radnika nalazi se 18 muškaraca i pet žena. Među njima je i Fikret Džananović iz Viteza, koji je putem sakupljao limenke te ih prodao.

“Od Lašve do Ilijaša sakupili smo limenki u vrijednosti 100 KM (50 eura)”, kazao je Džananović.

Na pitanje kako preživljava bez plaće i penzije rekao je: “Mi smo ti nekakvi umjetnici. Živimo bez ičega, a ne možemo više dobro ni raditi, jer ko će starog čovjeka zaposliti? Počeo sam raditi 1977. godine. Ja već godinu i po čekam uvezivanje radnog staža, a ovdje ima ljudi koji čekaju po četiri godine.”

Džindić je ranije izjavio da je Vlada Federacije većinu radnika zbrinula, a da se za preostalih 19 čeka odobrenje Ministarstva finansija.

Problem je što neki bivši radnici traže da im se uveže radni staž za vrijeme dok su radili u drugim privatnim firmama.

Izvor: Agencije