Radnici Walmarta traže veće satnice

Zaposleni u trgovačkom gigantu Walmart u Washingtonu, u znak protesta zbog visine plaća, na jedan od najprometnijih prodajnih dana, stupili su u štrajk. Ovo je treća uzastopna godina kako se taj trgovački lanac suočava s protestima radnika na početku sezone novogodišnje kupovine.

Demonstranti su okupirali Walmartove trgovine širom Sjedinjenih Američkih Država, uključujući i onu uz Capitol Hill, i poručili: “Ovdje smo jer zahtijevamo bar 15 dolara na sat”, izvještava iz Washingtona reporter Al Jazeere Tom Ackerman.

S netoprofitom od 130 milijardi dolara godišnje, Walmart je postao glavna meta rastućeg pokreta za usvajanje zakona o minimalnom ličnom dohotku SAD-u. Radnici koji ga čine kažu da im, čak i s punim radnim vremenom, treba državna pomoć kako bi sastavili kraj s krajem.

Zabrana sindikalistima

“Radim 40 sati sedmično, a opet za godinu dana ne mogu zaraditi više od 25.000, pa se moram oslanjati na državnu pomoć”, rekla je Melinda Gaino, kasirka u Walmartu.

“Kasnim sa stanarinom, iako radim 40 sati sedmično. Ne mogu popraviti automobil. A račune za komunalije plaćam tek kad mi stignu opomene”, kaže Ned Measel trgovac u Walmartu.

Walmart tvrdi da iza ovih demonstracija stoje sindikati, koji zloupotrebljavaju radnike. U nekoliko država protesti su ograničeni sudskim odlukama, a sindikalistima je zabranjeno da kroče u prodavnice.

Kompanija je na sve odgovorila sopstvenom PR kampanjom kako bi se oslobodila imidža nekoga ko iskorištava radnike na malo plaćenim pozicijama.

“Počeo sam kao kasir s pola radnog vremena dok sam pohađao koledž. Pružena mi je mogućnost u posljednjih 17 godina da od onoga koji radi po satu stignem do rukovodećih pozicija”, kaže jedan od rukovodilaca.

Strah od otkaza

I dok su ispred protestirali, kompanija je osigurala nekoliko radnika u zgradi kako bi predstavnicima medija prenijeli svoju stranu priče.

“Dobro zarađujem. Počeo sam kao istovarivač u Walmartu, za tri mjeseca sam postao supervizor i od tada sam dobio dvije povišice”, tvrdi zaposlenik Ernest Reed.

Očekuje se da tek nekoliko stotina od gotovo milion i pol radnika Walmarta neće doći na posao u okviru ovogodišnjih protesta. Oni koji nisu došli kažu kako se plaše osvete kompanije tako što ih uopće i neće pozvati nazad na posao.

Izvor: Al Jazeera