Oglasi

Radnici Željeznica RS-a ne odustaju od štrajka i blokade

Radnici nisu zadovoljni ponudom za današnju isplatu naknada za topli obrok i prijevoz te isplatu februarske plaće do kraja sedmice.
Radnici nisu zadovoljni ponudom uprave da im tokom dana isplati topli obrok i prijevoz za januar i februar, a februarsku plaću do kraja sedmiceLjiljana Smiljanić/Al Jazeera

Radnici firme "Željeznica Republike Srpske", koji su prije pet dana počeli štrajk glađu na željezničkoj stanici u Banjoj Luci, odlučili su nastaviti štrajk, a do ispunjenja zahtjeva drugi radnici blokirat će prugu na ovoj stanici, javlja agencija Anadolija.

"Donijeli smo odluku da nastavljamo štrajk glađu jer nam nisu ispunili naše zahtjeve. Prvi zahtjev je bila plata - nisu je isplatili. Imamo informaciju da su platili dvije naknade za tople obrok i prevoz i to je sve što su ispunili", rekao je Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno-transportne djelatnosti u "Željeznicama RS-a", koji također štrajkuje glađu.

Prema njegovim riječima, tražili su i da se ne pokreću disciplinski postupci i poštivanje sudskih presuda.

"Tvrde da nemaju sredstava. To je jedan od dokaza koliko oni vode računa o nama radnicima", kazao je Marin.

Prema njegovim riječima, 12-erici štrajkača glađu pridružit će se još radnika "Željeznica RS-a". Istakao je kako oni ostaju pri svojoj odluci, dok se ne želi miješati u odluku drugih radnika koji su blokirali prugu na stanici u Banjoj Luci.

"Ostajemo dok se ne ispune zahtjevi", poručio je Zoran Kovačević iz Novog Grada, koji je s kolegama blokirao jednu od lokomotiva.

Sjeli na prugu

Ranije danas dvjestotinjak radnika "Željeznica RS-a" sjelo je na prugu ispred teretnog voza na banjalučkoj željezničkoj stanici i blokiralo je.

Poručuju da nisu zadovoljni ponudom Uprave da im tokom dana isplati naknade za topli obrok i prijevoz za januar i februar, a februarsku plaću do kraja sedmice, javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Prethodno je 28 radnika u Doboju i Banjoj Luci počelo štrajk glađu zbog dugovanja preduzeća prema radnicima. Podsjetili su da uprava duguje u prosjeku 3.500 eura po radniku.

Ranije je potpredsjednik Vlade bh. entiteta Republike Srpske Anton Kasipović pozvao radnike "Željeznica RS-a" da prekinu štrajk glađu te obećao da će u ovoj sedmici biti isplaćene određene naknade za topli obrok i prijevoz zaposlenima u tom preduzeću.

Nezadovoljni radnici poručili su da neće prekinuti štrajk dok Uprava ne ispuni minimum zahtjeva.

Zoran Ćućić, radnik "Željeznica RS-a", kazao je: "Mi imamo zahtjev da se, što se tiče materijalnih troškova, a to su kilometar, prevoz, topli obrok, očisti ova godina. Znači, da nam se isplate zaostaci za tekuću godinu, februarska plata i da nam se dâ pismeni garant odgovornih da će ta plata i ti materijalni troškovi u narednim mjesecima ići redovno."

Navodeći da će Vlada i danas razmatrati na koji će način dalje rješavati pitanje restrukturiranja "Željeznica RS-a", Kasipović je istakao da smatra "strašno dramatičnim da ijedan čovjek ugrožava svoje zdravlje štrajkujući glađu".

Pozvao je na razgovore o problemima u tom javnom preduzeću, ističući da nije dobro da radnici ugrožavaju zdravlje štrajkom glađu, prenosi Fena.

"Rješenje za 'Željeznice RS-a' je na tragu onoga što preporučuje i Svjetska banka", kazao je Kasipović novinarima.

Zahtjevi radnika

U štrajku glađu trenutno je 28 radnika "Željeznica RS-a", 16 u Doboju i 12 u Banjoj Luci, izjavio je ranije za Fenu predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti tog javnog preduzeća Zlatko Marin.

Radnici tvrde da neće odustati od svojih zahtjeva za redovnu isplatu plaća i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima.

Naglasio je da ne štrajkuju glađu zbog starih dugova nego zato što im se ne isplaćuju redovna, zakonom definirana primanja.

"Topli obrok i prijevoz nismo primili godinu dana. Zbog toga štrajkujemo", rekao je Marin.

Radnicima "Željeznica RS-a" ne isplaćuju se ni izvršne presude.

Gotovo 2.000 zaposlenih, koji su ranije tužili preduzeće zbog umanjenog toplog obroka i drugih naknada, iako su dobili spor, nisu naplatili dugovanja veća od 14 miliona KM (gotovo sedam miliona eura).

Kasipović tvrdi da Ministarstvo pravde RS-a nije niti će utjecati na izvršavanje bilo koje presude.

Izvor: Al Jazeera i agencije