Radnici Željeznica RS-a prekinuli štrajk

Štrajk radnika Željeznica Republike Srpske je završen i blokada pruge je okončana, javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Predstavnik štrajkača razgovarao je sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom koji je, kako su prenijeli, obećao isplatu zaostale plate iz februara u roku 24 sata.

Dvanaest radnika ŽRS-a danima je štrajkovalo glađu, tražeći isplatu plate za februar i dogovor s Upravom o isplati ostalih dugova. 

Protive se otpuštanju

Radnici se također protive otpuštanju 300 osoba, koliko je planirano sistematizacijom do kraja godine.

“Taj pravilnik je usvojen nakon analize Svjetske banke, kojim je utvrđeno da je u Željeznicama zaposleno više od 3.000 ljudi, da je to prevelik broj za ovaj sistem i za posao, koliko Željeznice trenutno imaju, jer je, kako se to u analizi navodi, putnički saobraćaj u stalnom opadanju, a jedino teretni saobraćaj donosi neki posao i neku zaradu Željeznicama RS-a”, javila je Smiljanić.

Radnici se protive bilo kakvim otpuštanjima, prije nego što Uprava jasno kaže koji su to radnici koji će dobiti otkaz i šta će poslije biti s njima.

“Uprava je ranije poručila da dio radnika planira da penzioniše, da dio prekvalifikuje, a tek jedna trećina treba da dobije otpremnine nakon što ostanu bez posla. Naglasili su da nemaju novca za te otpremnine i da je jedina šansa za to kredit Svjetske banke koji bi trebalo da dobiju do kraja ove godine i da će tek onda moći da isplate otpremnine za radnike koji će ostati bez posla, ali i da isplate dugovanja radnicima iz prethodnih godina”, javlja novinarka Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera