Radojičić novi gradonačelnik Beograda

Radojičić (desno) rekao je da će sa svojim timom vredno raditi na ostvarenju ciljeva iz kampanje (Tanjug)

Odbornici Skupštine grada Beograd izabrali su kandidata Srpske napredne stranke dr Zorana Radojičića  za novog gradonačelnika.

Za izbor Radojičića glasalo je 67 odbornika.

Od 110 odbornika bilo je 93 prisutnih, od 83 listića koji su ubačeni u kutiju, bilo je 73 važećih i 10 nevažećih listića.

Istrovremeno, za zamenika gradonačelnika izabran je Goran Vesić.

Članovi Gradskog veća biće Dragomir Petronijević, Tanja Popović, Stevo Marušić, Miloš Dangubić, Gavrilo Kovačević, Zoran Adamović, Elena Bilić, Filip Marjanović, Fadilj Eminović, Vojin Vučićević, Vladimir Jestratijević, Slobodan Šolević i Milan Janković.

Odbornici su “u paketu” glasali za gradonačelnika, njegovog zamenika i članove Gradskog veća, tajnim glasanjem, zaokruživanjem “za” ili “protiv”, iza paravana.

Kontinuitet sa prethodnom vlašću

Radojičić je u ekspozeu rekao da je njegov san da glavni grad Srbije u naredne četiri godine postane prava moderna evropska prestonica, te da od svog tima očekuje da mnogo rade i da imaju rezultate.

Biću gradonačelnik svih građana, i onih koji su glasali za mene i onih koji nisu i trudiću se da svi budu zadovoljni i osete poboljšavanje u njihovom svakodnevnom životu, poručio je nakon glasanja Radojičić.

“Pred nama je težak zadatak, a to ćemo kao kompaktan tim uspeti da ostvarimo, sve ciljeve iz kampanje na kojima ćemo uporno raditi”, rekao je Radojičić, koji je bio vidno uzbuđen.

Istakao je da je on čovek kompromisa, koji hoće da nađe alternativu, te dodao da ima prostora da svi nađu zajednički intere i da nije sve “crno-belo”.

Radojičiću, dosadašnjem direktoru Univerzitetske dečje klinike i vanrednom profesoru na Medicinskom fakultetu u Beogradu, ovo je prva politička funkcija. Opozicija mu tokom rasprave nije osporavala kvalitete, već angažman u vladajućoj stranci.

Šef odborničke grupe Savez za Srbiju Dragan Đilas je kazao novinarima da, iako je Radojičić “čovek sa pravom diplomom, što je danas retko”, Savez za Srbiju ga nije podržao za gradonačelnika, jer je rekao da će biti “kontinuitet prethodne vlasti” i zato što je njegov prvi saradnik dosadašnji “gradski menadžer” Goran Vesić.

Izbori za skupštinu Beograda održani su 4. marta ove godine, a SNS je osvojio 64 od ulupno 110 odborničkih mesta.

Izvor: Agencije