Radončić će podržati svaku odluku Izetbegovića o reviziji presude

SBB će podržati Izetbegovića u odluci koju on bude smatrao najboljom, ponovio Radončić (Fena)

Savez za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudina Radončića podržat će svaku odluku koju bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA bude donio u vezi sa podnošenjem zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u postupku BiH protiv Srbije.

Radončić je o tome obavijestio ambasadorku Francuske u BiH Claire Bodonyi tokom razgovora o aktuelnim zbivanjima u BiH, njenom zaostatku na reformskom putu, te o tome kako će izaći iz stanja stagnacije.

Na sastanku je poseban akcent stavljen na eventualnu reviziju presude protiv Srbije.

Radončić je upoznao ambasadoricu Bodonyi s činjenicom da je to prvenstveno u kompetenciji Predsjedništva BiH, odnosno bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića koji vrši konsultacije s pravnim ekspertima i drugim kompetentnim ličnostima.

Radončić ponovio stav da će SBB podržati Izetbegovića u odluci koju on bude smatrao najboljom, saopćeno je iz Press-centra SBB-a.

Ivanić: Ulazak u ozbiljnu krizu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ranije je kazao da bi pokretanje revizije presude za genocid, po tužbi BiH protiv Srbije, značilo ulazak u ozbiljnu krizu.

Ivanić je, kaže, jučer drugi put zaredom tražio sjednicu Predsjedništva BiH na kojoj bi se raspravljalo o tom pitanju, ali nije dobio saglasnost druga dva člana.

Kaže da mu je hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović rekao da se protivi reviziji presude, ali da ne želi učestvovati u preglasavanju.

Ivanić je razgovarao i sa Sakibom Softićem, bh. agentom pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i rekao mu da nema legitimitet za podnošenje zahtjeva.

Ustavnopravni ekspert Kasim Trnka je ranije kazao da mandat Sakiba Softića zvanično traje i da je on odlukom Predsjedništva BiH imenovan za agenta BiH u Međunarodnom sudu pravde u Hagu po tužbi protiv Savezne Republike Jugoslavije.

“U Statutu i Pravilima Međunarodnog suda pravde nema odredbe po kojoj se podnošenje prijedloga za reviziju presude toga suda smatra novim postupkom. Iz navedenog se može vjerodostojno zaključiti da je prijedlog za reviziju nastavak postupka u kojem se ne otvara rasprava ni o jednom drugom pitanju o kojem je odlučeno, osim o onom koje je označeno u prijedlogu za reviziju”, zaključio je Trnka.

Izvor: Al Jazeera i agencije