Radončić i Nikšić: Bez dodatnih podjela BiH

Radončić (lijevo) inicirao sastanak s predsjednikom Socijaldemokratske partije BiH (Fena)

Lideri bosanskohercegovačkih stranaka Socijaldemokratske partije (SDP BiH) i Saveza za bolju budućnost (SBB BiH) Nermin Nikšić i Fahrudin Radončić danas su se sastali u Sarajevu.

Kako prenose bh. mediji, Radončić je nakon susreta kazao da je on bio inicijator sastanka kako bi promovirao politički dijalog i pluralizam.

„Potrebno je da ljudi koji su u vlasti bez kompleksa razgovaraju s liderima i članovima opozicije. To jača karakter da stanje u zemlji bude bolje. Razgovarali smo o mnogim političkim temama. Nema prostora za spekulacije i o nekoj prekompoziciji vlasti. To nikoga ne zanima, ni u SBB-u niti u SDP-u“, naveo je Radončić, prenosi portal sarajevskog Dnevnog avaza.

Nikšić je kazao da su on i Radončić razgovarali o širokom spektru tema.

„Složni smo i zajedno za BiH koja ide naprijed i da ostane ovakva kakve jeste, bez dodatnih podjela“, naveo je Nikšić.

Bez saradnje s desnicom

Lider SBB-a je istakao kako ove dvije stranke interesira stabilizacija prilika u zemlji te zaustavljanje negativnih tendencija.

„SBB neće učestvovati u teritorijalnim i nacionalnim podjelama ili u izmišljanju trećeg ili četvrtog entiteta“, istakao je Radončić i dodao kako je SBB-u stalo do stava SDP-a.

Sve što se dešava u BiH treba biti stvar naroda koji žive u BiH, složili su se Radončić i Nikšić.

Iz SDP-a je i ranije poručeno kako saradnje sa strankama desnice neće biti, a to je ponovljeno nakon sastanka Naše stranke, SDP-a i Demokratske fronte koji je održan u Sarajevu.

Ove tri stranke će formirati blok gdje god to bude moguće i uz druge potencijalne partnere bliske lijevoj orijentaciji.

Izvor: Agencije