Radončić: Nisam se sreo s Kelmendijem

Na Osnovnom sudu u Prištini u toku je svjedočenje Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, u slučaju Nasera Kelmendija, koji se tereti za djela organiziranog kriminala, teško ubistvo i trgovinu drogom.

Specijalni tužitelj Andrew Hughes, Radončića je, između ostalog, ispitivao o kupovini nekretnina i da li ih je plaćao u gotovini. Na to je lider SBB-a, protiv koga se i u BiH vodi proces, odgovorio da je “očekivao ozbiljnija pitanja i da sve transakcije radi preko računa, a ne kešom”.

“Mi smo sa gospodinom Kelmendijem samo sarađivali sa ciljem kupovine auto blinde i neke nekretnine, kao što je imovina na Ilidži. Ja nikad nisam direktno pregovarao sa gospodinom Kelmendijem oko kupovine ili cijene”, rekao je Radončić o vezama s Kelmendijem, prenosi Tanjug.

On je dodao da je sa Kelmendijem direktno pregovarao tadašnji predstavnik Avaza, Muhamed Bakarević.

Navodni sastanak

Tužitelja je, također, interesirao navodni sastanak Radončića i Kelmendija.

“Ja i gospodin Kelmendi nikada nismo imali zakazan sastanak, posebno ne onaj sastanak o kojem spekulišu mediji gdje su prisustvovali i (Ekrem) Lekić, (Naser) Orić, (Senad) Šahinpašić i drugi. Taj se sastanak nikad nije desio”, odgovorio je Radončić,.

Kako je rekao, na Kelmendija ga je upozorio bivši zamjenik visokog predstavnika u BiH.

“Gospodin Rafi Gregorian me je upozorio tokom jednog sastanka u mojoj kancelariji da bih trebao da se pazim jer postoje neke sumnje oko Kelmendija. Poslije toga nismo više sarađivali sa gospodinom Kelmendijem”, rekao je Radončić.

Predviđeno je da Radončićevo svjedočenje traje tri dana.

Početkom 2015. godine prvi put je najavljeno da će predsjednik SBB-a svjedočiti u ovom slučaju, a njegovo svjedočenje je nekoliko puta odgađano.

Kelmendi je uhapšen 2013. godine, na osnovu naloga koji je izdao tužilac EULEX-a iz Ureda specijalnog tužioca Kosova, koji je pokrenuo istragu u ovom slučaju, a za ista krivična djela za koja je optužen i u Bosni i Hercegovini.

Hapšenja u Sarajevu

“To su dela organizovanog kriminala, trgovina drogom te za delo teškog ubistva Ramiza Delalića u Sarajevu 2007. godine. Optužnica je fokusirana na dve oblasti – Delalićevo ubistvo i ono za šta tužioci kažu da je bila Keljmendijeva glavna delatnost – trgovina velikim količinama droge”, izvještava iz Prištine reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Suđenje je počelo početkom prošle godine, a Kelmendi se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

“Do sada su svedočili brojni svedoci iz Bosne i Hercegovine, ali svedočenje Fahrudina Radončića, nekoliko puta odgođeno, smatra se veoma važnim za ovo suđenje. Keljmendi se od 2012. godine nalazi na crnoj listi SAD-a, gde je označen kao jedan od najopasnijih narko-dilera na Balkanu”, javlja Ahmetaj.

Početkom godine u Sarajevu su, zbog sumnje da su ometali istragu protiv Kelmendija, uhapšeni tadašnji sekretar Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine Bakir Dautbašić te Bilsena Šahman, oboje članovi Radončićevog SBB-a.

Dvije sedmice nakon toga uhapšen je i Radončić.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je optužnicu protiv njih podiglo 5. februara, a potvrdio ju je Sud BiH deset dana kasnije.

Dva puta puštan iz pritvora

Radončić je 17. februara pušten iz pritvora, uz mjere zabrane koje su se odnosile na zabranu napuštanja adrese boravišta, sastajanja sa svjedocima koji su saslušani, davanja izjava medijima, kao i sastajanja ili komuniciranja s drugim osobama optuženim u istom predmetu.

Tužilaštvo je od Suda Bosne i Hercegovine zatražilo ponovno vraćanje Radončića u pritvor, što je učinjeno 4. marta, jer je prekršio mjere zabrane.

Sredinom aprila Radončić je ponovno pušten iz pritvora.

Izvor: Al Jazeera i agencije