Radost u Crnoj Gori zbog dolaska Bugarija

Dolazak hafiza Bugarija je osjetan među muslimanima u svim dijelovima Crne Gore (Al Jazeera)

Piše: Edis Bulić

Popularni sarajevski imam, hafiz Sulejman Bugari je donio odluku da napusti Bosnu i Hercegovinu i svoj angažman nastavi u okviru Islamske zajednice u Crnoj Gori.

S obzirom da je ovih dana u široj javnosti postavljano mnogo puta pitanje koji je razlog odlaska, hafiz Bugari na to pitanje za Preporod dao je sljedeći odgovor: „Razlog moga prelaska u Podgoricu niti je moja želja niti želja institucije u kojoj radim niti sam ikada razmišljao o tome da idem sa ovih prostora. Ni sada ne idem, samo mijenjam lokaciju tijelom, ali dušom sam tu gdje jesam. A i tijelom ću, po pozivu mojih institucija i drugih, s ljubavlju ovdje dolaziti. Međutim uvijek Božija volja treba biti preča od naših želja, prohtjeva i komfora. Niko me nije primorao, niti me je tražio, a što je od Njega to se mora i to s ‘pjesmom’ prihvatiti. Dakako, insan može i da odbije, jer ima slobodnu volju“.

Iz kancelarije glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, poručuju da nikada nije bilo konflikta sa hafizom Bugarijem, ni u prenesenom smislu, te izražavaju dozu žaljenja zbog njegovog odlaska iz Bosne i Hercegovine.

Iznenađeni odlaskom

„Hafiz Sulejman Bugari je kod nas radio 17 godina, od 1999. godine, svojevoljno odlazi nakon tako dugog perioda. Nama je žao što odlazi, njegova misija je bila izuzetno plemenita i u svrsi imama i svrsi osobe koja oko sebe okuplja omladinu na ideji propagiranja dobra. Njegova savjetodavna djelatnost je sačuvala mnoštvo brakova i mnogima je pomogla da se pronađu u životu“, poručuje se iz kancelarije glavnog imama u Sarajevu.

Uprkos velikom doprinosu i pozitivnom imidžu u Islamskoj zajednici BiH nisu mogli uticati na Bugarijevu odluku, uz objašnjenje da je to njegovo pravo.

„Na kraju krajeva to je njegov izbor, mi ne možemo na to uticati, jer svako u našoj zajednici može ići za boljim i poslovnim i životnim prilikama. Uvaženi hafiz Sulejman Bugari je imao potpunu komociju i fleksibilnost na svom radnom mjestu imama, imao je mogućnost da putuje i drži predavanja pored obnašanja osnovne funkcije u svojoj džamiji. Odluka o odlasku nas je ipak iznenadila“, navodi se.

Sulejman Bugari je uvijek dobrodošao da se vrati u Islamsku zajednicu BiH i Sarajevo koje ga smatra i više od svog građanina.

„Mi ističemo, ukoliko Bugari odluči nekim slučajem da se vrati u Bosnu i Hercegovinu, on je uvijek dobrodošao u Sarajevo, uvijek se može vratiti na svoj stari posao, njemu su vrata širom otvorena“, poručeno je iz kancelarije glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Sarajevo.

[Facebook / Sulejman Bugari]

Nije predviđeno da hafiz Bugari obavlja funkciju imama                                      

Dolazak Bugarija je osjetan među muslimanima u svim dijelovima Crne Gore, glavni imam u Baru Muidin Milaimi, sa velikom euforijom očekuje dolazak novog kolege i bliskog prijatelja.

„Vijest o odlasku Sulejmana Bugarija iz Sarajeva je i za nas imame u Crnoj Gori žalosna, a istovremeno se osjećamo privilegovano što će neko tako velik doći na naše prostore. Naši džemati se raduju njegovom dolasku prije svega, zbog njegove harizme i jedinstvenog pristupa ljudima. Očekujemo da će sa svoje nove radne pozicije savjetnika reisa, u Crnoj Gori doprinijeti afirmaciji islama na našim prostorima“, kazao je Muidin Milaimi.

Odluka o selidbi Bugarija u Podgoricu je argumentovana potrebom tamošnje Islamske zajednice za uticajnim kadrom, a sa druge strane, iz Bosne i Hercegovine se procjenjuje da je odluka bazirana na boljoj poslovnoj prilici, oni koji poznaju uvaženog hafiza kažu, većem dobru.

Izvor: Al Jazeera