Radovan Karadžić dobio penziju u Republici Srpskoj

Pravila suda u Haagu ne dozvoljavaju podnošenje žalbe na pravosnažnu presudu (Reuters)

Radovan Karadžić, nepravosnažno osuđen u Haagu na 40 godina zatvora zbog genocida, progona i teroriziranja Bošnjaka i Hrvata u Bosni i Hercegovini, službeno je postao umirovljenik u 73. godini života, doznaje Alternativna televizija.

Status umirovljenika Karadžić ima već tri mjeseca, potvrđeno je Alternativnoj televiziji u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske. Informaciju je potvrdila i njegova kćerka Sonja Karadžić Jovičević.

Prema tim izvorima, Karadžić je krajem 2016. godine podnio zahtjev za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu, nakon čega su nadležni proveli upravni postupak, donijeli rješenje i odobrili mirovinu.

“Gospodin Karadžić ima pravo, po osnovu radno-stečenih prava iz Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, pravo na penziju kao svi drugi građani, osiguranici Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske ili nekih od fondova na prostoru bivše Jugoslavije, odnosno nosilaca nekih od ino-osiguranja sa kojima Bosna i Hercegovina i Republika Srpska imaju potpisan međudržavni sporazum o socijalnom osiguranju”, kaže Mladen Milić, direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske.

‘Nisu mu obračunali sav staž’

Potvrđeno je i da je Karadžić prikupio nepunih 27 godina radnog staža, za koje su u Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske utvrdili da su plaćeni doprinosi. Mirovinu preuzima njegova supruga Ljiljana Zelen Karadžić.

Sonja Karadžić Jovičević kaže da mirovina njezinom ocu nije obračunata za sve godine radnog staža, prenosi Alternativna televizija.

“Paradoks je da period kada je bio predsjednik [Republike Srpske] nije obuhvaćen zbog nekompletirane dokumentacije, što je u principu isključivi problem birokratije tog vremena i kasnije. Zaista se nadam da će to u narednom periodu biti rješeno, u zakonom predviđenim okvirima, jer mislim da je nečuveno da postoji trag da je radio u kabinetu predsjednika, ali ne i da li je bio vozač, ložač, portir ili predsjednik. Pogotovo ako imamo na umu da nije tamo gdje trenutno jeste zato što je krao trešnje, nego zato što je bio predsjednik i vrhovni komandant”, kaže Sonja Karadžić Jovičević. 

Radovan Karadžić je prija rata radio kao sanitarni i medicinski inspektor, što je njegovo srednjoškolsko obrazovanje, bio je pisac u Radničkom univerzitetu “Đuro Đaković” u Sarajevu, te je radio kao liječnik u domovima zdravlja i u bolnici na Koševu.

Proglašen krivim za genocid

Karadžić je pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju proglašen krivim za genocid počinjen u Srebrenici; progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine; teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce u razdoblju od 1992 do 1995. godine.

Za ista kaznena djela Haški sud je u odvojenom procesu osudio na doživotni zatvor Ratka Mladića.

Obojica su se žalila na presude, ali je to učinilo i tužiteljstvo, koje traži da i Karadžić i Mladić budu osuđeni i za genocid u još šest bosanskih općina.

Izvor: Agencije