Radovan Karadžić traži izuzeće svih sudija

Karadžić je pred Haškim sudom optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja (AP)

Bivši predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Radovan Karadžić tražio je izuzeće svih sudija u njegovom slučaju pred Haškim tribunalom, uz obrazloženje da im je istekao mandat, saopćeno je u četvrtak iz Haga.

Karadžić je, u podnesku uloženom u srijedu naveo da je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 16. jula 2010. godine produžila na četiri godine mandate predsjedavajućem sudiji O-Gon Kwonu, sudijama Howardu Morrisonu i Melvilleu Bairdu i rezervnom sudiji Flaviji Lattanzi i taj mandat je, prema njegovom tumačenju, prestao da važi 16. jula ove godine.

Vijeće sigurnosti UN-a je, u međuvremenu, rezolucijom produžilo mandat sudijama do 31. decembra 2014, ali Karadžić tvrdi da za to nije imalo nadležnost, koja, prema statutu Tribunala, pripada isključivo Generalnoj skupštini, prenosi Tanjug.

Brojne optužbe

Karadžić je pred Haškim sudom optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom sukoba u Bosni i Hercegovini 1992-1995.

Karadžiću se sudi za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam općina, uključujući Prijedor, kao i progon Bošnjaka i Hrvata, teror nad građanima Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Uhapšen je u julu 2008. godine, a suđenje mu je počelo u oktobru 2009. godine.

Iznošenje završnih riječi u prvostepenom postupku predviđeno je za septembar i oktobar ove godine.

Karadžić se sam brani pred Tribunalom.

Izvor: Agencije