Rafinerije RS-a posluju sa velikim gubicima

Još nema zvaničnog odgovora na pitanje napuštaju li Rusi naftnu industriju bh. entiteta Republika Srpska. No, sve veći gubici u poslovanju Rafinerije nafte u Brodu, podstakli su takve sumnje. Posljednja u nizu je oglas o prodaji njihove imovine u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.  

Rafinerije u Brodu i Modriči godinama su u gubicima. Počela je i prodaja imovine. U posljednjih mjesec dana, grupacija Nestro objavila je prodaju 25 poslovnih prostora, stanova i drugih objekata.

Ekonomisti kažu kako to nije čudno za firmu u gubicima, ali kako može da znači i povlačenje investitora.

”Ima osnova za takve sumnje. A da li je to stvarno tako, niko ne može sa sigurnošću da tvrdi šta su stvarne namjere, ali sigurno je da je to jedna od alternativa”, rekao je Saša Grabovac iz udruženja ekonomista RS.

U Optima grupi, koja naftnu industriju okuplja pod istim poslovnim krovom, kažu kako ništa nije sporno ni sumnjivo. Riječ je, tvrde, o javnom i transparentnom oglasu, kojim prodaju neprofitnu imovinu.

”S obzirom na to da nekretnine koje su predmet prodaje, a koje nama stvaraju dodatne rashode, nisu direktno povezane sa našom osnovnom djelatnošću, nadamo se da će ih kupiti profesionalci iz ponuđenih oblasti i time unaprijediti svoje poslovanje”, navodi se se iz Optima grupe.

Prodaja imovine je početak kraja 

Za opoziciju u RS-u to je samo početak kraja. Kažu da godinama upozoravaju i na lošu privatizaciju, ali i skoru propast, prije svega, Rafinerije u Brodu.

Gubitak u prvom kvartalu ove godine premašio je jedanaest miliona eura.

Time se akumulirani gubitak Rafinerije povećao na više od 270 miliona eura, ukupne obaveze iznose više od 350 miliona. Rafinerija najviše duguje povezanim pravnim licima, odnosno Optima grupi, Nestro petrolu i matičnim firmama u Rusiji, više od 250 miliona eura.

”Realno je očekivati smanjenje broja zaposlenih, likvidaciju svega što je u poslovnom bilansu te firme nerentabilno. To je postupak, koji pred nama stoji. Na to više ne može uticati nikakva politika, nego vlasnik, koji ne može da podnese 350 miliona uloženih evra, a da nema nikakvog povrata”, kazao je  Dragan Čavić, poslanik opozicionog NDP-a.

Slamka spasa za brodsku Rafineriju do sada su bili krediti. Najviše su ih dobili upravo od vlasnika, ruskog Zarubežnjefta i Njeftgazinkora.

Prema mišljenju nezavisnog revizora, to je i dalje jedina šansa za opstanak.

Izvor: Al Jazeera