Rajaković: Niko iz BiH nije prisustvovao prijemu u čast otvaranja Ambasade SAD-a u Jerusalemu

Preseljenje američke ambasade u Jerusalem osudili su mnoge države (EPA)

Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine u Izraelu demantiralo je informaciju da su predstavnici tog diplomatskog predstavništva bili na prijemu koji je organiziran povodom premještanja američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem.

U priopćenju za medije navode kako “otvaranju ambasade u Jerusalemu, koje je bilo praćeno određenim programom i prijemom, niko iz Ambasade BiH nije prisustvovao ni u jednom dijelu, dakle ni ceremoniji otvaranja ni prijemu”.

No, veleposlanica Bosne i Hercegovine u Tel Avivu Jelena Rajaković potvrdila je da je nazočila prijemu koji je dan uoči otvaranja američkog veleposlanstva u Ministarstvu vanjskih poslova Izraela organizirao izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Taj je prijem, kako navodi, organiziran za članove obitelji američkog predsjednika Donalda Trumpa, američke senatore i kongresnike, strane diplomate i domaće visoke uzvanike, te se odazvala pozivu.

Dva različita događaja

“Očigledno je prilikom preuzimanja vijesti došlo do previda da se radi o dva različita događaja, održana različitog datuma”, konstatira veleposlanica Rajaković.

“Obzirom da govorimo o vrlo delikatnom pitanju kada se radi o odnosima dvije zemlje, želim da podsjetim da je stav Bosne i Hercegovine po ovom pitanju da Bosna i Hercegovina, bez prejudiciranja budućeg statusa Jerusalima, podržava ideju postojanja dvije nezavisne države, Izraela i Palestine, koje treba da žive u miru i prosperitetu jedna pored druge u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN-a, kao osnovnom za postizanje trajnog rješenja krize na Bliskom istoku”, zaključuje Rajaković.

Izraelski Haaretz prenio je kako su od 86 pozvanih predstavnici 22 države nazočili prijemu koji je organiziralo izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova u čast otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu.

Među njima su bili i diplomatski predstavnici Bosne i Hercegovine te Makedonije. Srbija je prvotno najavila da će poslati svoje predstavnike, ali je kasnije odustala, navodi Haaretz.

Izvor: Al Jazeera